Poarta Sarutului, inspectata de experti de la Viena, Bruxelles si Paris. Opera lui Brancusi ar putea intra in patrimoniul UNESCO
Dupa ce o parte din operele lui Brancusi, din Targu Jiu, au fost spalate anul trecut cu apa sub presiune, astazi a sosit o comisie de experti sa verifice daca lucrarile au fost grav afectate. Specialistii romani, dar si de la Viena, Bruxelles si Paris au analizat Masa Tacerii si Poarta Sarutului, care, la valoarea lor inestimabila, nu ar fi trebuit tratate ca niste masini intr-o spalatorie auto. Complexul monumental este propus pentru a intra in patrimoniul UNESCO, iar comisia a fost creata la cererea premierului.
Scandalul a izbucnit in toamna, imediat dupa actiunea plina de ravna a unor muncitori. Unii au sustinut ca lucrarile s-au ingalbenit.
"O sa facem o comisie, o plateste Guvernul. Daca e cineva care a gresit ca a facut fara autorizatii sau nu a facut bine, sigur ca il tragem la raspundere. A gresit, cineva plateste, n-a gresit nimeni, nu mai facem scandal si facem si Coloana la anul", spunea Victor Ponta in urma cu cateva luni.
Astazi, comisia a venit sa vada exact despre ce este vorba. Experti de prestigiu de la Viena, Bruxelles si Paris, dar si din Romania au verificat Poarta Sarutului si Masa Tacerii, iar concluzia lor va fi comunicata maine.
La operele vizitate de membrii comisiei au venit si iubitori ai sculpturilor lui Brancusi, care au dorit sa afle direct de la specialisti care este starea lucrarilor.
Primaria Targu Jiu a alocat deja 40.000 de lei pentru alte doua spalari, programate in cursul acestui an, dar totul se va face dupa noile reguli ale Ministerului Culturii. Renovarea ansamblului s-a decis anul trecut, la 75 de ani de cand a fost inaugurat, in memoria eroilor cazuti in Primul Razboi Mondial.