• 1 EUR Euro RON
  • 1 USD USD RON
  • 1 GBP GBP RON
  • 1 CHF CHF RON
O versiune a sculpturii Sarutul de Brancusi, vanduta la licitatie cu peste 8,5 milioane de dolari

O versiune a sculpturii "Sarutul" de Brancusi, vanduta la licitatie cu peste 8,5 milioane de dolari

O versiune a sculpturii "Sarutul" (Le Baiser), de Constantin Brancusi, a fost vanduta pentru 8.565.000 de dolari la o licitatie organizata de casa Christie's marti, la New York, informeaza christies.com.

Lucrarea, avand dimensiuni de aproximativ 36 x 24 centimetri, realizata in ghips, este una dintre cele sase variante ale sculpturii, infatisand doi indragostiti imbratisati si uniti prin sarut, realizate de artistul roman de-a lungul carierei sale.
 
Pretul de pornire al sculpturii era de 5 milioane de dolari, organizatorii estimand sa obtina pe aceasta sculptura intre 5 si 8 milioane de dolari.
 
"Tema sarutului este atat de importanta pentru Brancusi, a lucrat la ea aproape patru decenii. A tinut atat de mult la aceasta tema incat a devenit emblematica pentru personalitatea sa, avand simbolul inscriptionat pe cartile sale de vizita si pe scrisorile sale", a declarat Sharon Kim, director international al casei Christie's, inainte de licitatia de marti.
 
Aceasta este a doua lucrare a artistului roman scoasa la vanzare de casa de licitatii Christie's la New York in ultimii doi ani. "Muza", o alta lucrare de referinta din creatia lui Brancusi, a fost vanduta pentru 12,4 milioane de dolari in 2012, fiind achizitionata de un colectionar privat.
 
Conceptul sarutului ca simbol al uniunii perfecte dintre barbat si femeie a fost tema prin care Brancusi si-a marcat intrarea in galeria marilor creatori de arta moderna, dupa ucenicia in atelierul lui Auguste Rodin de la Paris, incepand cu prima versiune realizata intre 1905 si 1907. Pe parcursul anilor, motivul a fost reluat si abstractizat in forme simple si pure: de la forma alungita cu linii curbate pentru conturul trupurilor pana la forma aproape cubica, in care trasaturile celor doi indragostiti sunt extrem de stilizate, intr-o uniune perfecta si o forma aproape simetrica.
 
"Am dorit sa realizez un obiect care sa reprezinte nu doar un cuplu oarecare, ci toate cuplurile de indragostiti care s-au iubit pe acest pamant vreodata", declara Brancusi.
 
Actuala versiune a "Sarutului" scoasa la licitatie marti de casa Christie's este una de maturitate, realizata de artist in anul 1946, fiind o reproducere fidela a versiunii in calcar, din 1925, care a facut parte dintr-un lot de 57 de sculpturi ale artistului roman din prima sa expozitie individuala la New York, in 1933, si care in prezent se afla la Muzeul de Arta Moderna din Paris. Aceasta este, totodata, penultima versiune realizata de artist, fiind considerata cea mai "calibrata" intre abstractia formei si sensibilitatea artistica, potrivit informatiilor oferite de casa Christie's.

7 mai 2014 09:20
Modifică setările cookies