Mai grabiti ca in alti ani - de teama temperaturilor scazute sau a scumpirilor de ultim moment - romanii pleaca deja spre case cu jumatatile de porc in spinare. 

Imaginati-va masa mare pe care o veti intinde peste doua saptamani. Acum scoateti din decor sarmalele, toba, carnatii si leberul. Asa-i ca nu va puteti inchipui sarbatoarea cu friptura de pui si salate? Asa se face ca 40% din bugetul mediu se cheltuie pe alimente. Adica in jur de 500 de lei. E drept, sunt si familii unde belsugul costa mult peste medie.

E mare bataie de cap si la cheltuielile de sezon. Schimbarile de garderoba ne costa, in medie, 400 de lei.

Asa ajungem la cel mai important capitol. 85% dintre cei intrebati le vor face surprize celor din jur. In medie, au pus deoparte 400 de lei, cu 15% mai mult decat la Craciunul trecut.

In Romania se tranzactioneaza, in fiecare an, peste 15 tone de bijuterii - metale pretioase si pietre naturale. Cel mai mult se vinde in martie si in decembrie, pentru ca 9% dintre romani fac, de sarbatori, astfel de daruri. Vedetele sezonului sunt aurul alb, aurul trandafiriu, diamantele si perlele.

12% dintre romani au pus bani deoparte si pentru o scurta escapada la munte. Bugetul mediu este si el in crestere, ajungand la 1.400 de lei.

In concluzie, dupa doi ani de scadere a bugetelor alocate de sarbatori, 2012 aduce o crestere pe toate planurile. Doar 7% dintre romani au insa bani pentru toate, adica au pus deoparte peste 3.000 de lei pentru sfarsitul de an.