Asta, după ce Guvernul a aprobat marți seară, prin Ordonanță de Urgență, o modificare la Legea Sănătății, prin care spitalele private vor primi bani din fondurile publice, pentru a trata bolnavii cu accident vascular cerebral, infarct miocardic, sau alte afecțiuni acute grave.

Reprezentanții pacienților spun că accesul la servicii medicale private, fără plată, este benefic și îl cer de ani de zile.
Crtiticat de parlamentari că vrea să privatizeze sistemul de sănătate, premierul demis Ludovic Orban a explicat ce prevederi a aprobat.

Ludovic Orban, premier demis: „Prin ordonanță dăm dreptul cetățeanului să-și aleagă orice unitate spitalicească care să-i furnizeze serviciile de sănătate din cadrul programelor de sănătate, nu se hotărască baronii și baroneții că numai ei au dreptul să deruleze programele din sănătate. Mai mult decât atât, am introdus interdicția de a li se cere bani suplimentari celor care sunt în programele de sănătate, inclusiv în spitalele publice.”

Un pacient care ajunge la un centru privat din acest program nu va plăti nimic clinicii private, nici cazarea, nici masa, nici serviciile adiacente, susţine ministrul.

Victor Costache, ministrul Sănătăţii: „Toată spitalizarea legată de aceasta afecțiune, adică până la externarea pacientului, este preluată de acel spital.”

Ordonanţa adoptată permite ca spitalele private care au pregătirea şi aparatură necesare să se poată înscrie în programele finanţate direct de minister pentru aşa numitele Acţiuni Prioritare, adică intervenţie imediată pentru pacienţi cu infarct miocardic, accident vascular cerebral, arsuri grave sau care sunt la terapie intensivă.

Banii pentru tratamente şi medicamente vor fi daţi de minister. Nu este vorba despre celelalte boli, cum ar fi cele cronice, care sunt finanţate de Casa de Asigurări. Ci doar de cele critice, finanţate de minister.

Ovidiu Lazăr, medic anestezist: „Bariera financiară care a dus la realizarea unui număr mic de operații, ar trebui spartă și lăsat centrată grijă către creșterea numărului de operații, nu contează dacă sunt făcute în sistemul privat sau în sistemul de stat.”

Reprezentanţii pacienţilor susţin măsura.

Vasile Barbu, Asociaţia pacienţilor: „Se va face inclusiv chirurgie oncologică sau alte proceduri medicale cuprinse în programele naţionale vor fi făcute nu numai la stat, care ştim foarte bine, nu are nici capacitate, nu întotdeauna oferă calitate, vor face şi la privat, va fi mult mai bine controlat, şi mai mult, va fi dotat, va avea o responsabilitate mult mai mare, iar pacientul va putea să aleagă.”

Măsură ar urma să intre în vigoare după ce vor fi publicate şi normele de aplicare. Guvernul a adoptat aseară în şedinţa alte 24 de Ordonanţe de Urgenţă.

Două dintre ele sunt pentru Educaţie şi alte 5 pentru domeniul fondurilor europene. Avocatul Poporului a anunţat că ar putea să conteste la Curtea Constituţională unele dintre aceste acte, dacă nu au fost respectate procedurile de adoptare sau contravin legii fundamentale.