In luna martie, asteptarile privind preturile au marcat o crestere in toate tarile Uniunii Europene, iar singura exceptie o constituie Bulgaria, unde dupa o crestere puternica incepand din luna decembrie a anului trecut, indicatorul s-a diminuat usor, situandu-se in martie la cota de 7,6 puncte. O crestere pronuntata au consemnat-o Franta, Italia si Romania, potrivit studiului.

Citeste si Urmatorii trei ani in Romania: Concedieri, fara al 13-lea salariu, fara tichete de masa si prime de vacanta

Cum a modificat Guvernul Codul Social si Legea salarizarii profesorilor: a schimbat doar virgulele

"La mijlocul anului 2010, romanii au avut de suportat o majorare cu cinci puncte procentuale a taxei pe valoarea adaugata, iar asteptarile privind preturile au crescut la 14 puncte in august. In perioada urmatoare, insa, indicatorul s-a calmat, iar pana in ianuarie a scazut la cota de -15,3 puncte. In prezent, romanii anticipeaza noi majorari de impozite si de taxe, astfel incat asteptarile privind preturile au crescut in martie cu 29,7 puncte", potrivit studiului GfK.

Guvernul roman, sub presiune

Astfel, GfK noteaza ca Guvernul roman este supus in continuare unei presiuni internationale puternice pentru reducerea deficitului bugetar, avand in vedere ajutoarele financiare ce i-au fost acordate de catre Fondul Monetar International, Banca Centrala Europeana si Uniunea Europeana.

Potrivit studiului, teama de inflatie tot mai pronuntata a consumatorilor europeni se rasfrange si asupra asteptarilor lor privind veniturile.

GfK noteaza ca in urma adoptarii pachetului de masuri de austeritate a existat o scadere abrupta a asteptarilor cetatenilor in ceea ce priveste veniturile. "In februarie a fost acordata bugetarilor o crestere salariala de 15%, care a compensat cel putin in parte reducerile din anul precedent. Expertii prevad pentru cele noua luni ramase din acest an un usor reviriment economic", se mai spune in studiu.

Totusi, dintre tarile supuse analizei, doar germanii si austriecii pornesc de la premisa ca situatia economica se va ameliora simtitor.
In luna martie, indicatorul care arata asteptarile privind evolutia economica se cifra in Austria la 38,2 puncte, iar in Germania chiar la 49,5 puncte. "In Spania, Romania si Austria, indicatorul (privind asteptarile legate de evolutia economica - n.r.) a castigat in valoare, in timp ce in Cehia si in Bulgaria a suferit diminuari evidente. In prezent, Romania pare a se stabiliza la un nivel foarte scazut. Aici, asteptarile privind starea economica au crescut de la mijlocul anului trecut cu circa 34 de puncte ale indicatorului, situandu-se in prezent la o valoare de -37.3 puncte", arata GfK.

Referitor la disponibilitatea de a cumpara, pe ansamblul Europei are loc o diminuare a acestui indicator, evolutie corespunzatoare asteptarilor reduse privind veniturile.

Studiul "Europa Climate" efectuat de GfK a fost realizat in randul consumatorilor din Austria, Bulgaria, Cehia, Franta, Germania, Italia, Marea Britanie, Polonia, Romania si Spania, state care insumeaza circa 80% din populatia totala a celor 27 state membre ale UE.