Parlamentarii au adoptat, cu 50 de voturi "pentru", 36 de voturi "impotriva" si doua abtineri, o propunere legislativa pentru modificarea si completarea Codului Fiscal, modificarea vizand reducerea impozitului pe venit pentru salarii si pensii de la 16%, cat este in prezent, la 13%.

Propunerea de modificare a Codului Fiscal ii are ca initiatori pe deputatii Tudor Ciuhodaru (PC), Mircia Giurgiu (PDL) si Aurel Vladoiu (PSD).

Scaderea impozitului pe venit de la 16% la 13% pentru salarii si pensii este de natura sa incurajeze o crestere economica in situatia actuala de criza. Totodata, scaderea impozitului pe venit la salarii va duce la diminuarea muncii la negru, avand loc astfel o colectare suplimentara de venituri publice. Avand in vedere ca forta de munca va deveni mai ieftina se creeaza premizele pentru atragerea investitorilor straini in Romania”, este de parere deputatul de Iasi Tudor Ciuhodaru, unul dintre initiatorii proiectului de modificare a Codului Fiscal.

Guvernul nu a sustinut adoptarea initiativei legislative, iar Comisia pentru buget a intocmit raport nefavorabil.

Senatorii au respins insa in plen raportul negativ al senatorilor finantisti, initiativa legislativa urmand sa fie dezbatura de Camera Deputatilor, care este camera decizionala.

Salariatii si pensionarii care au pensii mai mari de 740 de lei platesc in prezent un impozit pe venit de 16%.