"Conform opiniilor exprimate de catre membrii Asociatiei Analistilor Financiar- Bancari din Romania (AAFBR) in cadrul unui sondaj intern, rata lunara a inflatiei din luna martie 2011 s-a situat probabil la 0,5% (estimarile variaza intre 0,3% si 0,6%), in timp ce rata anuala probabil a fost de 7,8% (estimarile variaza intre 7,7% si 8,0%)", se arata intr-un comunicat al asociatiei.

Toţi analistii respondenti la sondajul AAFBR plaseaza inflatia la sfarsit de an cu mult peste limita superioara a intervalului tintit de BNR, estimarile variind intre 4,4% si 5,7%.

Asteptarile privind rata anuala a inflatiei din decembrie 2011 sunt in crestere fata de estimarile din urma cu o luna, precum si fata de cele exprimate la inceputul lui februarie (4,3%).

Pentru finele anului viitor, estimarea membrilor AAFBR care au raspuns la sondaj plaseaza rata anuala a inflatiei la 4,1%, iar previziunile se situeaza in intervalul 3,5% - 5%.

"Asteptarile privind rata anuala a inflatiei de la finalul anului 2012 au inregistrat o crestere spectaculoasa fata de estimarile realizate la inceputul lunilor februarie, respectiv martie (3,5%)", potrivit comunicatului.

AAFBR este o asociatie profesionala fara scop lucrativ, infiintata in luna ianuarie 2008 si care reuneste in randurile sale circa 70 de analisti din sectorul bancar, fonduri de pensii, societati de administrare a investitiilor, societati de asigurari si din piata de capital.

Institutul National de Statistica va publica luni, 11 aprilie, datele privind privind rata inflatiei din luna martie.

Potrivit datelor INS, inflatia anuala a urcat de la 6,99% in ianuarie la 7,6% in februarie, depasind media asteptarilor analistilor, dupa ce rata lunara s-a situat la 0,77% ca urmare a scumpirii alimentelor, in special a cartofilor. Analistii economici se asteptau in medie la o crestere a preturilor de 0,5% in februarie si o rata anuala de 7,3%.

BNR tinteste pentru acest an o inflatie de 3% plus/minus un punct procentual, in timp ce prognoza este de 3,6% la finele anului. Estimarea a fost revizuita in luna februarie, de la 3,4%.

Guvernatorul Mugur Isarescu a declarat in aceasta saptamana ca, cel mai probabil, BNR va revizui in urcare prognoza de inflatie, intrucat cresterea preturilor la alimente si energie pe plan international schimba partial perspectiva fata de previziunile prezentate anterior.