Tensiunile din piata sunt tot mai mari, avand in vedere cresterea abrupta de pe pietele emergente, aflate in plina expansiune (de exemplu China).

"Exista un risc ca tensiunile dintre cerere si oferta sa se intensifice din nou, iar preturile sa creasca rapid", a spus consilierul Departamentului de Cercetare al FMI, Thomas Helbling.

Pretul petrolului a depasit in aceasta saptamana 120 de dolari pe baril pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate.

Pretul petrolului Brent, una din cotatiile de referinta la nivel mondial, a urcat cu aproape opt dolari pe baril in ultimele cinci zile, atingand miercuri un maxim istoric de 122,3 dolari pe baril.

Evolutia pietei petrolului da semnale de alarma cu privire la inflatie si la revenirea economiei globale. Mai mult decat atat, economia ar putea fi afectata destul de puternic de scumpirea energiei.

Potrivit FMI, daca tensiunile dintre cerere si oferta vor continua sa se intensifice, pretul petrolului ar putea depasi recordul din vara lui 2008, de aproape 150 de dolari pe baril.

O scadere de pana la un punct procentual a ritmului de crestere a trendului de oferta (aflat in prezent la 1,8%), ar duce la scaderea economica globala cu mai putin de 0,25% pe termen mediu si lung, potrivit calculelor FMI.

FMI estimeaza o cresterea economica anuala a PIB-ului la nivel global la aproximativ 4,6 procente, in perioada 2011-2015.