Romanii lasa terenurile parloaga, turcii le cultiva
Investitorii veniti din Antalya si alte zone in care solurile sunt nisip si piatra realizeaza pe meleagurile de aici, in locul nostru, incasari de milioane de euro.
Ii invingem noi pe turci la pasuni si pamant, dar tot ei ne invata sa muncim profitabil terenurile. "Trebuie doar sa vrei sa lucrezi" ne spun strainii care se extind pe sute de hectare in sudul si estul Romaniei.
Mehmet Aydin este un investitor turc simplu, dar cu planuri complexe in agricultura Romaniei. Cu doar 15 hectare de teren, a reusit sa obtina 2% din cota de piata de legume. Arma lui secreta? Pamantul romanesc.
De cand se stie, Mehmet Aydin n-a pomenit asa pamant in provincia Elazig, de unde esre de fel. Acolo un fermier care are un hectar de rosii intr-o "fabrica" fara soare, pamant si vant, cheltuieste cel putin 100.000 de euro pentru gaz, utilaje, stratul de vata minerala sau nuca de cocos.
Pentru acelasi hectar de rosii, Mehmet plateste in Romania 70.000 de euro Incalzire, seminte si muncitori, terenul achizitionat.
Asa se face ca gaseste ridicol ca intr-o tara precum Romania cu 7 milioane de hectare teren arabil, alternativele in piete sunt: rosii din Iordania, Siria, Turcia si Bulgaria.
Ministerul Agriculturii admite ca suntem concurati la scena deschisa.
Si nu se rezuma la legume traditionale. Turcii i-au zapacit pe agricultorii nostri si cu rosia de ciocolata "tiger". Contine de 15 ori mai mult licopen si este minune pentru diabetici si bolnavii de cancer.
In 2 ani, acesti investitori au pus stapanire pe 5% din piata de seminte din Romania si incaseaza 10 milioane de euro pe an. Cel putin 500.000 de hectare de pamant trec acum prin mainile investitorilor straini.