Agricultura in 2010: productia a fost buna, dar preturile la alimente au ramas mari! De ce?
Floarea soarelui si graul au inregistrat productii bune, in pofida vremii schimbatoare, cu ploi si seceta. Mai mult, chiar si oficialii de la Ministerul Agriculturii recunosc ca anul agricol a fost unul mai bun decat cel precedent. Insa, paradoxal, preturile la produsele alimentare au ramas la fel ca anul trecut, iar in unele cazuri, de exemplu la lapte sau la ulei, chiar au crescut.
Anul acesta, recolta nu a fost cea mai buna, dar nici cea mai slaba din ultimii ani. Insa procesatorii au fost constanti si la final de an agricol, in toamna, au anuntat ca vor scumpi produsele la poarta fabricii cu cel putin 15%, fara sa tina cont de faptul ca somajul a crescut si preturile oricum erau mai mari din cauza cresterii TVA.
Disputa pe pret
Pe lista produselor mai scumpe au intrat alimente precum laptele, paine, carnea sau chiar uleiul, chiar daca productia din acest an a fost net superioara celei din 2009.
Acelasi lucru se intampla si in cazul graului, productia totala ajungand la 5,7 milioane de tone anul acesta. In timp ce in ultimele luni patronatele din industria de panificatie au tot sustinut ca pretul painii va creste, oficialii spun ca nici nu poate fi vorba de asa ceva.
"Painea nu ar trebui sa se scumpeasca in urmatoarea perioada, si asta pentru ca productia interna este indeajuns", spune ministrul Agriculturii, Valeriu Tabara.
Nici carnea de porc nu a ramas la acelasi pret. In toamna Gheorghe Caruz, presedintele Patronatului Roman al Carnii de Porc, spunea ca preturile la carnea de porc vor ramane nu vor creste in urmatoarele doua luni. Acum, in preajma Craciunului, un kilogram de carne de porc este mai scump cu 10% si a ajuns sa coste 16-17 lei. Exista insa si exceptii, unele carmangerii au ieftinit produsele tocmai ca sa nu ramane cu marfa nevanduta.
Targurile traditionale, salvarea micilor fermieri
Preparatele traditionale, zacusca si dulceturile romanesti vandute in pietele traditionale, organizate la fiecare final de saptamana in Bucuresti sau in marile orase din tara, au mai salvat din profitul micilor fermieri.
De exemplu, Eva Katona din comuna Mugeni, judetul Harghita, vinde suc si gem de afine la cu 15, respectiv 12 lei. La ultimul targ din Capitala la care a participat a strans o suma frumusica de bani, pe langa cele 100 de borcane vandute direct clientilor, un magazin de produse bio din Bucuresti a cumparat inca pe atat.
Chiar daca targurile sunt la mare cautare printre cei care vor sa manance produse sanatoase, exista si cazuri in care, printre agricultori s-au strecurat si comercianti get-beget, dar fara certificat de producator. O spune Sorin Minea, presedintele Romalimenta, care crede produsele comercializate la tarabe sub denumirea de "traditionale" sunt de fapt cumparate din piata si vandute de 2-3 ori mai scump.
Si ministrul de resort spune ca sunt probleme in ceea ce priveste provenienta acestor produse. Astfel, din ianuarie, vor fi verificate certificatele de producatori ale celor care vand in piete.
2010, anul cu doi ministri
In ceea ce priveste conducerea Ministerului Agriculturii, doi oficiali si ocupat postul de ministru anul acesta. Astfel, pana in septembrie, ministrul Agriculturii a fost Mihail Dumitru, venit in aceasta functie dupa 15 ani in care a lucrat la Comisia Europeana. Din septembrie si pana in prezent, institutia este condusa de Valeriu Tabara, ministru al Agriculturii si in perioada 1994-1996.
De asemenea, 2010 este anul in care fostul ministru al Agriculturii - Dacian Ciolos - a fost desemnat comisar european pentru agricultura.