"Pe toate domeniile administrative, deficientele de management operational reprezinta cea mai pronuntata constrangere a administratiei agricole si de dezvoltare rurala in privinta realizarii efective de politici si servicii. Acestea sunt mai severe decat orice constrangeri bugetare", noteaza BM, care a realizat o evaluare completa, la nivel central si regional, a Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR), a celor doua agentii de plati (APIA, APDRP) si a structurilor subordonate.

BM semnaleaza totodata fragmentarea institutionala din agricultura romaneasca si compartimentalizarea activitatilor, complexitatea structurilor de management si calitatea slaba a delegarii si comunicarii.

Expertii BM au gasit insa si aspecte pozitive, apreciind ca reformele actuale raspund "destul de adecvat si sistemic" la provocarile de reforma institutionala cu care se confrunta acest sector si administratia responsabila.

BM noteaza ca Romania este una dintre cele mai bine dotate tari agricole din UE, geografic si in materie de resursa umana. Totodata, Romania are acces la cea mai mare piata alimentara din lume (UE - n.r.), la fonduri europene semnificative, la stabilitatea si predictibilitatea CAP. Totusi, toate aceste avantaje nu au reusit sa genereze o crestere si o restructurare generalizata a agriculturii romanesti si o dezvoltare a zonelor rurale, aspecte foarte importante pentru obiectivele de integrare europeana si coeziune sociala ale Romaniei.