"In Romania sunt mult mai multe oportunitati de investitii decat ne putem noi imagina. Le putem vedea - ca sa il citez pe presedinte - din elicopter, dar si din cifre. Potentialul tarii este semnificativ si de ce are nevoie aceasta tara? In primul rand cred ca nu de bani, ci de antreprenori, de proiecte viabile si de oameni capabili sa le duca la bun sfarsit", a spus Isarescu, la Forumul Consiliul de Cooperare al Golfului - Romania - Bucuresti.

Tara proiectelor neterminate. Calea de acces: incercati prin portul Constanta

El a reamintit ca in prezent exista 40.000 de proiecte bugetare de investitii neterminate, ceea ce explica de ce Romania are scadere economica si inflatie ridicata. Guvernatorul a mai aratat ca desi sunt alocate fonduri destul de mari de la buget pentru investitii, rezultatele acestora nu sunt resimtite pentru ca banii nu sunt utilizati eficient.

Isarescu a sugerat investitorilor din Golf sa investeasca in infrastructura, nu numai in cea rutiera, ci si in cea navala.

"De exemplu portul Constanta cred ca reprezinta un interes, o poarta de intrare in Europa extrem de eficienta. Dunarea este o cale de navigatie care te duce pana in centrul Europei", a spus guvernatorul bancii centrale.

Totodata, el a mai aratat investitorilor ca pot investi in turism, dar ca evolutia acestui sector depinde de imbunatatirea infrastructurii de transporturi, dar si in agricultura.

Potential bun, mai greu cu practica

"In privinta agriculturii, nu mar refer doar la toate aceste prognoze privind deterioarea situatiei pe plan international, ci si la potentialul nefolosit: terenuri, traditie, forta de munca, dar si fonduri europene. Pentru multe din acestea (fonduri UE - n.r.) exista inca un cerc vicios: nu pot fi folosite pentru ca bancile sunt reticente in a le finanta", a explicat Isarescu.

Oficialul BNR a mentionat ca in agricultura finantarea pare la fel de importanta ca antreprenorii.

El considera ca legislatia in domeniul agriculturii trebuie imbunatatita, pentru ca descurajeaza formarea de ferme eficiente, iar investitorii si bancile vor avea "mari retineri" sa finanteze proprietati mici.

Recent, aflat intr-o vizita la Bucuresti, si comisarul european pentru Agricultura, Dacian Ciolos, spunea ca multe tari chiar si din Africa au potential, important este ce putem face cu el. Intrebat cum comenteaza afirmatia ministrului Agriculturii, Valeriu Tabara, potrivit caruia Romania ar putea hrani 80 de milioane de persoane, oficialul a raspuns: "Sa le hraneasca. Eu am mai spus ca important este sa stii ce vrei sa faci, sa ai orientare pe mai multi ani de zile, utilizant anumite tipuri de resurse. Este o conditie necesara, abia apoi poti explica concret cum poti hrani 30-40 de milioane de persoane. Potential au multe tari din Africa", explica acesta.


Energia unge rotile economiei

Guvernatorul bancii centrale a aratat investitorilor ca Romania are o traditie indelungata in domeniul energiei, fiind printre primele state care au explorat si exploatat titeiul, pe cand acesta era utilizat mai ales pentru ungerea rotilor la vagoane.

"Aici avem o traditie indelungata si cred ca ea poate fi folosita cu succes. Sunt si domeniile de energie noi, unde stiu ca tarile din Golf au dovedit un inters deosebit", a incheiat Isarescu.