Romania, te iubesc: "Dumnezeu, cand a creat Borsecul, era in toane bune". Secretul pe care nu il spun producatorii de ape minerale din Romania
In urma cu 5 ani echipa emisiunii "Romania te iubesc" a fost la Borsec, una dintre cele mai cunoscute statiuni din Romania. Orasul din Harghita arata ca dupa razboi si planurile de redresare se legau cu greu. Intre timp, lucrurile s-au mai schimbat un pic
„Dumnezeu, cand a creat Borsecul, era in toane bune”, spune primarul Jozsef Mick. „Ne-a dat izvoare de ape minerale, ne-a dat aurul verde, padurile din jurul Borsecului si ne-a dat aerul curat…”. Dar locul a fost distrus complet: „trebuie sa incepem de la zero si sa construim”, recunoaste edilul.
A fost nevoie de multa munca, dar si de bani. Borsecul a reusit sa acceseze fonduri europene pentru canalizare si drumuri, a primit bani de la ministerul Dezvoltarii pentru cateva proiecte turistice, dar n-a reusit sa se ridice la nivelul localitatii de odinioara. Problema e acum la investitorii privati, cei care au cumparat o buna parte din centrul statiunii si apoi au lasat imobilele de patrimoniu in paragina.
Proprietari din India, Israel, Republica Moldova sau Ungaria au lasat cladirile in degradare. Speculantii imobiliari au renuntat din cauza crizei la planurile lor de dezvoltare. Se prabusesc, astfel incat primaria a pus plase, ca sa nu cada in capul trecatorilor. Bugetul local al orasului Borsec este mic si oricat s-ar stradui oamenii de acolo, foarte multe nu pot face. Anul trecut comunitatea prin reprezentantii ei a cumparat una din cladirile de patrimoniu si a reabilitat-o pentru a da exemplu si proprietarilor privati din zona.
Orasul nu reuseste sa se dezvolte fara bani, in ciuda faptului ca in localitate se afla cel mai mare imbuteliator de ape minerale din tara. Taxele si impozitele ajung la Bucuresti, comunitatea bucurandu-se doar de locurile de munca create in zona.
Mai multe despre:
#ape minerale#Borsec
Pe acelasi subiect: