Ar fi putut rivaliza cu statiuni celebre pentru izvoarele de apa minerala. Cum arata azi Sangeorz-Bai, destinatia vizitata candva de 50.000 de turisti
Ar fi putut rivaliza cu statiuni celebre din Franta si Cehia pentru izvoarele de apa minerala, dar din nepasare s-a transformat intr-un loc parasit si deprimant. In statiunea Sangeorz-Bai, din Bistrita-Nasaud, cladirile stau sa cada, iar hotelurile se deschid doar cateva luni pe an. Numai la sfarsit de saptamana locul prinde viata datorita tinerilor care merg in cluburi si discoteci.
Acum 25 de ani, in Sangeorz-Bai 50.000 de turisti se tratau in statiune cu ajutorul apelor minerale. Astazi abia daca mai vin 10.000. De la o zi la alta, locul moare putin cate putin.
Hotelurile, pline altadata, sunt deschise doar sase luni pe an, iar cele mai multe dintre pensiuni au fost scoase la vanzare. "Am crezut ca o sa dea drumul celor doua hoteluri, pentru ca pe vremuri erau pline, plus o gramada de vile care erau tot timpul ocupate. In Sangeorz nu merge nimic deocamdata", spune Vasile Iloaie, patronul unui local.
Doar la final de saptamana, statiunea se anima pentru ca tinerii din zona cauta distractia in cluburile de noapte. In lumina zilei orasul pare parasit, desi autoritatile spun ca au facut multe investitii. Strazile si trotuarele au fost puse la punct, s-au schimbat tevile de apa si s-a refacut parcul. Nu a fost insa suficient pentru a atrage oaspeti.
''Resursele balneare nu sunt inepuizabile, curg, iar noi nu stim sa le folosim. Ne dorim sa ca lumea care vine in Sangeorz-Bai sa se distreze si sa mai vina si a doua oara. Nu taiam gaina care face oua de aur", afirma Roland Venig, primarul din Sangeorz.
Cei din zona raman insa optimisti.De curand au cerut finantare de la Uniunea Europeana pentru construirea unui centru de informare turistica.