Apa minerala, industria ce ar fi putut da o alta fata Romaniei. Avem peste o treime din factorii naturali ai UE, dar nu stim sa profitam de asta. Ignoranta si prostia lasa in urma peisaje greu de imaginat
Duminica, la "Romania, te iubesc!", vorbim despre una dintre cele mai importante bogatii ale Romaniei: apa minerala. Avem peste o treime din factorii naturali ai Uniunii Europene, dar nu stim sa profitam de asta.
Nu ne pasa de sanatate, de prestigiu sau chiar de banii pe care i-am putea avea printr-o valorificare corecta. Autoritati incompetente, investitori neseriosi si politici inexistente - o radiografie deloc placuta facuta unei industrii ce ar fi putut da o alta fata Romaniei.
Echipa emisiunii a plecat pe drumul apelor minerale in judetele Hargita si Covasna, acolo unde conditiile geologice au creat una dintre cele mai extinse arii din Europa. Peste tot poti gasi un izvor cu o poveste.
Locurile sunt binecuvantate, se spune ca oriunde bagi un deget in pamant, poti sa dai de un izvor. Bodoc, Biborteni sau Jigodin, locuri cunoscute pentru apele minerale. Acum, in pericol sa devina niste ruine, fara nicio perspectiva economica.
Pe vremuri, apa de Bodoc era cautata. Pe vreamea lui Ceausescu n-o gaseai decat in restaurant, foarte greu si rar in alimentare. Foste statiuni imperiale care se zbat intre supravietuire si paragina. Ignoranta si prostia lasa in urma peisaje greu de imaginat in 2015.
Laszlo Kovacs, primar Valcele: "Doar cu poze am ramas. In rest, totul daramat. Ne pare foarte rau, dar daca vin turisti la noi nu putem sa le oferim nimic, pentru ca nu avem spatiu de cazare. Nu putem sa oferim nimic."
Joszef Mick, primar Borsec: "Efectiv, degeaba facem noi, ca am facut toata infrastructura, tot ce inseamna apa, canal, drumuri, alei, parcuri, dar cand vine turistul si vede cladirile astea, se formeaza o imagine, asa, negativa."
Piata apelor imbuteliate este in schimbare. Pretul, slaba informare sau nepriceperea determina obiceiurile de consum ale romanilor.
Dintr-un 1,8 miliarde de litri de apa imbuteliata, mai putin de jumatate este minerala. Totusi, care este criteriul de alegere al apei?
Radu Dumitru, director general Societatea Nationala a Apelor Minerale: "50% din apa, la momentul asta, e o apa necontrolata. In Romania, jumatate din populatie poate fi expusa oricand la o epidemie microbiologica. In Romania, nu exista o legislatie legata strict pe apa care se imbuteliaza. Ai pus-o in sticle, trebuie sa indeplinesti niste criterii."
Cornelia Zetu, medic nutritionist: "Esti obligat sa citesti eticheta ca la orice aliment. Si apa e aliment."
Despre soarta trista a balneatiei romanesti si despre ce si cum beau romanii apa, duminica, la "Romania, te iubesc!".