Ministrul a spus, la o intrunire cu oamenii de afaceri, ca in Bihor, de exemplu, exista sate in care 40-50 la suta din populatie s-a pensionat pe criterii de invaliditate.

"E efectiv strigator sa vezi ca, dintr-o comuna cu doua mii de locuitori, sase sute sunt pensionari pe criterii de invaliditate. Nu neg ca sunt persoane cu boli profesionale, dar care ar putea gasi, din punctul meu de vedere, un job care se preteaza la boala pe care o au”, a spus Botis.

Potrivit ministrului, in Romania sunt 550.000 de persoane cu dizabilitati si 915.000 cu invaliditate. "In ce-i priveste pe cei cu invaliditate, inseamna si faptul ca nu are un rinichi, nu vede bine, i se pare lui ca are strabism, lucruri de genul acesta. Noi am inceput un control de vreo trei luni si, in tot acest timp, am depensionat 82.000 din criteriile acestea de invaliditate si suntem numai la trei sute si ceva de mii de verificari”, a declarat Botis.

Presedintele Traian Basescu a declarat, in iulie 2010, ca sistemul pensionarilor pe caz de invaliditate reprezinta o adevarata "retea a coruptiei".