"E un sistem piramidal, e schema Ponzi despre care se tot discuta", a declarat la seminarul Mediafax Talks about Private Pensions, ministrul Botis, preluat de Gandul.

Schema Ponzi (dupa numele lui Charles Ponzi) presupune atragerea investitorilor prin promisiunea unor profituri foarte mari, care nu pot fi insa platite.

Schema functioneaza atat timp cat banii incasati de la persoanele atrase in schema sunt mai mari decat cele pe care sistemul de tip piramidal trebuie sa le plateasca.

In momentul in care acest raport se modifica, si sistemul trebuie sa plateasca mai mult decat incaseaza, sistemul intra in faliment, iar majoritatea beneficiarilor raman fara bani.

Botis a mai explicat ca Romania are de 10-15 ani o rata de ocupare de 58 la suta, iar daca aceasta nu va ajunge la 64-65 la suta, vor fi probleme mari, pentru ca statul se afla in imposibilitatea de a plati pensii.

"Avem o rata de ocupare de 58 la suta, de 10-15 ani. Nu avem capacitatea de a creste aceasta rata de ocupare si daca nu vom reusi sa o crestem la 64-65 la suta avem probleme mari, pentru ca nu poti plati pensiile. In acest caz ajungi sa cresti varsta de pensionare pentru ca prea multe solutii nu sunt", a declarat ministrul Muncii.

Ioan Botis a precizat ca mare provocare este sa crearea de locuri de munca, in caz contrar sistemul de pensii nu va mai fi sustenabil si va intra in colaps.

Scandalul pensiilor speciale a scos la lumina principalele motive care au dus la saracirea bugetului de asigurari sociale. Au ramas prea putini salariati care sa sustina plata prea multor pensii.

Avem doua milioane de romani care au peste 45 de ani si nu lucreaza. Sau cel putin nu cu acte, astfel ca nici nu platesc vreo contributie. In aceeasi categorie intra somerii, care nu mai primesc indemnizatie, si cei care pur si simplu prefera sa stea acasa.

Asa se face ca 40% dintre romanii cu varste intre 45 si 65 de ani nu mai lucreaza. Ceea ca inseamna doua milioane de oameni care nu dau niciun leu la bugetul de asigurari sociale.

Din aceasta cauza s-a ajuns la situatia in care 4,3 milioane de salariati trebuie sa sustina prin contributiile pe care le dau la stat 5,4 milioane de pensionari. In ultimii 20 de ani Romania "a pierdut" patru milioane de angajati.

Pentru ca bugetul pensiilor nu face fata cheltuielilor, in 2011 deficitul este estimat undeva la 2-3 miliarde de euro.

Citeste si:

Jumatate din cei cu pensie privata au in cont doar 200 de lei, la 3 ani de la lansarea sistemului
Nu esti multumit de pensia de la stat? Vezi cum poti sa-ti faci pensie ocupationala! VIDEO
Decat somer, mai bine pensionar! Romanii se calca in picioare sa iasa la pensie anticipat! VIDEO!