Ordonanta stabileste ca procesul de recalculare a pensiilor calculate pe baza salariului mediu brut pe economie, nu pe baza veniturilor individuale, sa fie prelungit pana la sfarsitul acestui an si ca institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari.

Conform proiectului de ordonanta obtinut de Mediafax, pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si a salariului mediu brut pe economie sau exclusiv pe baza salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mici decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata in cuantumurile avute in luna decembrie 2010, incepand cu luna februarie 2011, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

Pensiile recalculate pe baza veniturilor realizate si/sau a salariului mediu brut pe economie, pentru perioadele care constituie stagiu de cotizare si ale caror cuantumuri sunt mai mari decat cuantumurile aflate in plata in luna decembrie 2010, se mentin in plata cuantumurile rezultate in urma recalcularii, pana la data emiterii deciziei de revizuire.

In cazul acestor pensii va fi efectuat un proces de regularizare pana la 31 martie 2012, prin stabilirea sumelor de plata sau de recuperat, in functie de cuantumurile rezultate dupa luarea in considerare a tuturor documentelor care atesta veniturile realizate pe intreaga durata a stagiului de cotizare.

In cazul pensiilor pentru care, pana la 31 octombrie 2011, nu pot fi identificate veniturile realizate lunar pentru anumite perioade va fi utilizat cuantumul soldei de grad si de functie minima corespunzatoare gradului militar detinut.

Sumele de plata se vor achita incepand cu 2012 si anii urmatori, iar sumele de recuperat vor fi retinute din drepturile de pensie.

Premierul Emil Boc a sustinut in continuare ca pensiile militare sub 3.000 lei, pentru vechime completa, nu scad.

Vizati de aceasta ordonanta sunt angajatii din Aparare, Ordine Publica si Siguranta Nationala.

Ministerul Apararii are cei mai multi pensionari: aproape 80.000. Urmeaza Ministerul de Interne cu peste 60.000, iar din Serviciile Secrete provin peste 9000 de persoane.

Pana in prezent au fost recalculate aproape 30.000 de pensii, dintr-un total de aproximativ 170.000.

Toti cei care se simt nedreptatiti pot face contestatie in termen de 30 de zile.

Recalcularea pensiilor, suspendata

Presedintele Traian Basescu a declarat, duminica, dupa o intalnire cu premierul Emil Boc, ministrul de Finante, Gheorghe Ialomitianu, ministrul Apararii, Gabriel Oprea, ministrul de Interne, Traian Igas, si directorii serviciilor de informatii, ca se suspenda recalcularea pensiilor. El a mentionat insa ca Legea 119/2010, pe baza careia se recalculeaza pensiile, ramane in vigoare.

Seful statului a explicat ca pensiile recalculate in baza Legii 119 sunt valabile si ca va fi emisa o noua hotarare de Guvern pentru metodologia de aplicare a legii. Basescu a precizat ca noua HG de aplicare a Legii 119 va tine cont de elementele invalidate de instantele judecatoresti, urmand sa stabileasca un nou mecanism de strangere a datelor, astfel incat responsabilitatea dovedirii contributiilor la pensii si vechimii sa o aiba autoritatile.

 De ce nu sunt bani de pensii? 4 milioane de salariati sustin 5 milioane de pensionari! VIDEO

Termen limita

Procesul de recalculare a pensiilor militare va fi prelungit pana la sfarsitul acestui an, dar institutiile din sistemul de aparare vor fi cele obligate ca, pana cel tarziu la 31 octombrie 2011, sa identifice si transmita catre casele de pensii adeverintele privind veniturile obtinute de militari, potrivit proiectului de ordonanta de urgenta pentru completarea Legii 119/2010 privind stabilirea unor masuri in domeniul pensiilor.

 De ce au militarii pensii mai mari decat profesorii si doctorii? VIDEO

Cum vor fi recalculate pensiile

Pensiile vor fi recalculate prin determinarea stagiilor de cotizare si punctajelor medii anuale, pe baza veniturilor realizate lunar de beneficiari, utilizand algoritmul de calcul prevazut de legislatia in vigoare la data recalcularii.

Pensiile militare recalculate vor putea fi insa revizuite si la cererea beneficiarului, in baza actelor doveditoare prezentate de acesta, din care sa rezulte alte date decat cele utilizate la recalculare, referitoare la drepturi cu caracter salarial si perioade suplimentare la vechimea in serviciu.

 Adevarul statistic al pensiilor speciale de la Interne, Armata si Securitate: 3% din pensionari consuma 10% din bugetul total

Drepturile de pensii revizuite se acorda de la 1 ianuarie 2011 daca cererea, impreuna cu actele doveditoare, a fost depusa in termenul general de prescriptie sau de la data intai a lunii urmatoare celei in care cererea a fost depusa la casa de pensii peste acest termen general.