Pentru inceput reporterii ProTv si-au testat puterea de convingere la Spitalul Municipal Oltenita. Le-au spus celor de acolo ca desi nu aveau nicio boala doreau sa fie internati ca sa obtina o saptamana de concediu medical. Reactia personalului demonstreaza ca astfel de practici sunt o obisnuinta.

"Fara 1 milion nu te interneaza.

Nu-i problema, dau si mai mult.

Te duci in policlinica, la etajul 3, la doctorul....si el te rezolva"

Spusele se confirma imediat, iar reporterii ajung fata-n fata cu medicul recomandat.

''Vreau sa stiu daca exista vreo posibilitate sa pot sa ma internez macar 5 zile. Nu am nimic, dar vreau sa imi iau concediu medical. Recunosc...

Va trebuie o adeverinta de salariat.

Altceva?

Atat, ca o consideram urgenta

Si ce scrieti?

Colica renala, biliara"

Reporterii nu s-au oprit insa aici. Odata internati in spital, au cerut sa li se faca si zeci de analize, fara legatura cu diagnosticul inventat. 

''Ma gandeam ca daca tot am venit aici, nu as putea sa imi fac si analizele? Si la inima, la plamani...

Pai va fac eu o ecografie la rinichi, ficat, splina. Analizele la sange le fac pe sectie, la etaj facem ekg. Nu-i problema"

In realitate este insa o problema foarte mare. Pentru un astfel de pacient statul plateste in medie 1000 de lei pe 5 zile. Oricum ni s-a dus vestea ca suntem campioni la internari, dublu fata de Olanda, spre exemplu.

Reactia doctorului, odata anuntat ca a fost filmat cu camera ascunsa, te lasa fara cuvinte.

"Eu stiu ca ati spus ca nu aveti nimic, dar poate va gaseam ceva".

Aceeasi risipa si la Spitalul Judetean Giurgiu, unde situatia pare trasa la indigo. Aici reporterul a fost internat si trimis la analize, culmea, de un medic care recunoaste ca a avut de curand un control pe cap pentru astfel de nereguli.

''Am avut probleme si Luna trecuta. l-a internat, nu l-au gasit in spital si am dat declaratii pe la politie sunt probleme si la noi. Au venit cu controale, am avut probleme mari rau de tot".

Si vor avea in continuare.

''Vom face control acolo. Nu e normal sa internezi un om sanatos, iar ceilalti bolnavi sa astepte la usa spitalului pentru ca nu sunt locuri sau bani'', a declarat Lucian Duta, presedinte CNAS. 

Iar situatia e mult mai grava. Internarile fictive si retetele false sau cele eliberate pentru morti produc o gaura in bugetul sanatatii de peste 300 de milioane de euro. De acesti bani statul ar putea suporta, de exemplu, 100.000 de tratamente pentru bolnavii de cancer, folosind cele mai noi terapii.