De suferit sufera insa tot bolnavii, care nici nu apuca sa-si spuna suferintele ca se si trezesc pe hol cu nota de plata in brate. Ca sa evite aceste situatii stanjenitoare, unele unitati particulare au inceput sa le ceara specialistilor sa lucreze intr-un singur loc.

Policlinica Spitalului Judetean din Brasov, cabinetul pentru tratarea diabetului. Patru pacienti asteptau miercuri medicul care ar fi trebuit sa inceapa consultatiile la ora 12, asa cum scrie pe usa. Dupa 30 de minute inca nu se intampla nimic.

In loc sa fie la policlinica, de unde primeste un salariu, doctorita isi consulta pacientii la cabinetul privat, unde incasa, fireste, alti bani. Medicul s-a aparat si a spus ca era doar in trecere pe la cabinetul privat. Cat despre unitatea de stat, acolo sustine ca ramane si peste program.

"Totusi este o profesie liberala. Nu suntem ca la uzina. Nu taiem fiare intre ora si ora. Ne adaptam la pacienti, la program si incercam sa nu fie nimeni nemultumit", a declarat Ioana Ferariu, medic primar nutritie si diabet.

In timp ce medicii alearga intre clinicile private si cele de stat, pacientii sunt cei care au de suferit, pentru ca sunt cazuri in care nu li se acorda suficient timp si atentie la consultatii. Tocmai de aceea unele unitati private le-au impus medicilor sa renunte cu totul la serviciul de la stat. Dar n-au avut succes.

"Nu poti sa-i oferi niciodata cat castiga la stat. Niciodata, niciodata, niciodata nu o sa ai aceiasi bani. Vin ca sa nu mai trebuiasca sa-si ascunda masina in spatele spitalului, vin ca sa aiba totul pe raft, vin ca sa mearga pana la capat pentru pacient", a spus Florin Ortan, director clinica privata.

Daca la privat un medic internist performant poate incasa doua, chiar 3000 de euro pe Luna, la stat castigurile se dubleaza. Si asta pentru ca la salariul de bugetar de cel mult 700 de euro se adauga atentiile pacientilor care ajung si la 3500 de euro pe luna.

In aceste conditii, sa nu ne miram ca nu sunt multi specialistii care aleg exclusiv unitatile particulare.

Acum un an chiar Ministerul Sanatatii a venit cu un proiect prin care voia sa le interzica medicilor sa lucreze simultan si la stat si la privat. Dar ideea nu a trecut de stadiul de propunere.