Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Vasile Cepoi, a declarat ca pana acum doua saptamani au avut loc consultari pentru a identifica principalele asteptari pe care societatea le are privind noua lege a sanatatii, fiind discutate principalele propuneri, urmand sa se stabileasca cum vor fi inglobate in viitoarea lege.

Secretarul de stat a precizat ca, referitor la asigurarile de sanatate, optiunea a fost de a crea un sisterm competitiv atat pentru pachetul de baza, cat si pentru cel complementar.

"Un astfel de sistem este destul de greu de croit pentru ca presupune multe reglementari, dar lucram la un astfel de proiect", a spus Cepoi.

In privinta reorganizarii spitalelor, secretarul de stat a afirmat ca toata lumea a fost de acord ca ar fi bine ca ele sa nu mai fie unitati bugetare pentru a nu mai fi constranse de reglementarile bugetare.

Vasile Cepoi a precizat ca reorganizarea spitalelor in unitati nebugetare ar aduce o serie de avantaje, explicand ca in prezent spitalele sunt constranse de anumite reguli: cat personal sa aiba, care sa fie regulile de salarizare, imposibilitatea remunerarii suplimentare pentru cei care muncesc mai mult sau care fac performanta.

El a adaugat ca o eventuala modificare ar da libertatea unitatilor medicale de a alege personal, de a face angajari atunci cand e nevoie, de a remunera activitatea fiecaruia in functie de calitatea si volumul muncii, dar si libertatea de a desfasura o activitate privata in sistemul public si care sa aduca beneficii si spitalului.

"In majoritatea spitalelor, la ora unu - doua activitatea se reduce foarte mult. Medicii pleaca in privat pentru ca resursele financiare sunt insuficiente. Ce ar fi daca spitalul ar putea sa-i dea posibilitatea sa desfasoare tot in spital aceste activitati private? O astfel de decizie ar aduce beneficii si spitalelor. (....) Nu e o inovatie romaneasca, se intampla in multe tari din Uniunea Europeana. Speram sa facem acest lucru inca din acest an. Vom face modificari la Legea 95", a declarat Vasile Cepoi.

Secretarul de stat din Ministerul Sanatatii a mai precizat ca, in cadrul dezbaterilor, cea mai acceptata forma de reoganizare a spitalelor a fost fundatia, adaugand ca se doreste implementarea acestui lucru inca din acest an, printr-un proiect pilot.

Secretarul de stat a mai vorbit si despre posibilitatea infiintarii unei autoritati nationale care sa evalueze, pe baza unor standarde, tehnologiile medicale pentru a stabili care este raportul serviciu-beneficiu si pentru a vedea ce servicii ar trebui decontate si care ar trebui sa treaca la sistemul suplimentar de asigurari.