De pildă, cei din administraţia publică - de la primari, până la simpli funcţionari publici - au încasat, în medie, cu aproape 30 la sută mai mult. Aşa se face că, acum, candidaţii anunţă firmele de recrutare că nu vor la privat.

România avea la finele anului trecut 1,21 milioane de bugetari, cu aproape 20.000 în plus faţă decembrie 2016 - o creștere record a ultimilor șapte ani! Numai în luna decembrie s-au adăugat pe statele de plată ale diferitelor instituţii de stat 4.000 de angajaţi.

Un sfert dintre noii angajaţi şi-au găsit locuri de muncă în administraţia centrală şi locală, acolo unde lefurile au ajuns, în medie, la aproape 800 de euro.

De ce a devenit statul un angajator vânat?

Mihai Roman, profesor ASE: „Salariile în sistemul bugetar au ajuns mai mari pe medie decât cele din sistemul privat. Atunci e normal ca atracţia să fie pentru sistemul bugetar″.

Comerciant: „Cred că avantajele mari sunt la stat. La privat sunt foarte multe taxe. La stat, după câte am înţeles, salariile sunt mult mai mari. Au foarte multe beneficii, în sensul că li se dau libere, compensaţii.”

Oana Datki, specialist resurse umane: „Medicină, poliţie, administraţie publică - anumite zone din administraţie publică - şi marile companii de stat, care sunt foarte specializate, pe zona industrială şi în care condiţiile de lucru sunt bune. Și atunci normal că sunt interesante şi stabile pentru angajaţi.”

Numărul bugetarilor este, însă, prea mare, iar efectele negative vor fi majore în cazul unei crize economice.

Mihai Roman, profesor ASE: „Atâta timp cât avem un ritm de creştere de peste 5%, atunci acest număr este sustenabil, dar dacă ritmul de creştere va scădea, atunci e posibil să vedem în sistemul public concedieri″.

În urmă cu zece ani, când România era în pragul crizei economice, numărul bugetarilor ajungea la aproape 1,4 milioane. Au urmat însă, după criză, măsurile de austeritate: concedieri şi tăierea cu 25% a salariilor. De atunci, numărul angajaţilor la stat a fost în continuă scădere, până în 2016.

Angajările făcute în sectorul bugetar s-au văzut şi în cheltuielile statului cu salariile care, anul acesta, ar putea ajunge la aproape 9% din Produsul Intern Brut, adică la un nivel similar celui de acum un deceniu.