Cele mai mari creşteri ale salariilor au fost înregistrate în activităţile de spectacole, sănătate şi asistenţă socială, învăţământ şi administraţie publică, arată datele publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

"Comparativ cu acelaşi trimestru al anului precedent, costul orar al forţei de muncă a crescut în toate activităţile economice. Cele mai mari creşteri ale costului orar al forţei de muncă (în formă ajustată după numărul zilelor lucrătoare) se observă în activităţi de spectacole, culturale şi recreative (38,76%), sănătate şi asistenţă socială (32,48%), învăţământ (30,91%) şi administraţie publică (29,57%)", se precizează în comunicatul INS.

Comparativ cu trimestrul precedent, costul orar cu forţa de muncă a crescut, în al treilea trimestru din 2017, cu 3,7%, după un avans de 7,91% în trimestrul al doilea şi de 0,96% în primul trimestru.

Cele mai mari creşteri salariale în al treilea trimestru faţă de trimestrul al doilea au fost în învăţământ (24,52%), ca urmare a diminuării timpului efectiv lucrat faţă de trimestrul precedent datorită vacanţei şcolare, urmată de administraţie publică (9,79%), ca urmare a aplicării prevederilor legale în vigoare, şi activităţile de spectacole, culturale şi recreative (6,49%).

Agenţia de evaluare financiară Moody’s atrage atenția, în ultimul raport anual de țară, că majorarea rapidă a salariilor pune în pericol competitivitatea economică a României şi amplifică deficitul de cont current.

”Cu toate că România a trecut printr-o consolidare fiscală, politica expansionistă din ultima perioadă a erodat beneficiile aduse de consolidarea care a avut loc după criza financiară mondială. În acelaşi timp, politica macroeconomică prociclică a dus la majorarea rapidă a salariilor, punând în pericol competitivitatea economică şi amplificând deficitul de cont curent”, a afirmat Daniela Re Fraschini, vicepreşedinte adjunct la Moody's şi autoare a raportului.

România a făcut progrese reale în corectarea dezechilibrelor macroeconomice, creând condiţiile pentru o creştere economică solidă. Cu toate acestea, aceste progrese ar putea fi erodate pe termen mediu.

Moody's se aşteaptă ca stimulii fiscali să contribuie la o creştere economică solidă pe termen mediu, dar este improbabil ca aceasta să fie sustenabilă. PIB-ul real ar trebui să crească cu 6,5% în 2017, urmând ca avansul să încetinească la 5% în 2018.