Presedintele Rosia Montana: "Castigurile statului roman sunt competitive in forma actuala a proiectului minier de la Rosia"
Dragos Tanase
Castigurile statului roman din proiectul minier de la Rosia Montana, in forma lui actuala, sunt competitive cu orice alta tara din lume, spune presedintele Rosia Montana Gold Corporation (RMGC), Dragos Tanase. Acesta adauga ca nu va refuza vreo invitatie la "dialog" pe aceasta tema.
"Noi vom fi bucurosi sa participam la discutii. In cadrul acestor discutii vom explica faptul ca proiectul RMGC aduce beneficii economice importante economiei Romaniei si ca, in momentul de fata, proiectul este bine structurat, este robust si va genera cash-flow-uri importante pentru economia Romaniei. Masurate de catre experti internationali, experti mondiali. Acesti experti au concluzionat ca proiectul, in forma actuala, genereaza beneficii competitive in plan mondial. Evident, noi nu refuzam niciun fel de invitatie la dialog. In momentul in care vom avea aceste discutii vom prezenta structura beneficiilor actuale", a declarat Tanase, marti, intr-un interviu acordat agentiei Mediafax.
Intrebat daca firma pe care o conduce este dispusa la o eventuala renegociere a beneficiilor, Tanase a apreciat ca, din punctul de vedere al RMGC, "castigurile statului roman sunt competitive in momentul de fata cu orice alta tara din lume".
"Din punctul nostru de vedere, castigurile statului roman sunt competitive in momentul de fata cu orice alta tara din lume, dar nu vom refuza nicio invitatie la dialog. O sa ne prezentam si o sa discutam la momentul respectiv", a afirmat Tanase.
El a mai spus ca, pana in prezent, compania nu a fost invitata la vreo "renegociere a beneficiilor".
"Nu, nu am fost invitati la vreo negociere punctuala. Inca o data: nu comentez pe acest subiect. Ca sa clarificam lucrurile: in momentul de fata noi avem o procedura pe acordul de mediu. Deci noi, practic, in momentul de fata suntem mobilizati, discutam, suntem suta la suta implicati pe procedura de acord de mediu. Din punctul nostru de vedere, in acest moment focus-ul este pe aceasta procedura, pe comentariile domnului Borbely referitoare la diverse aspecte de mediu din proiect, deci vrem sa terminam acea procedura. Urmeaza ca partea cu contractul s-o discutam la momentul oportun", a mai spus presedintele Rosia Montana Gold Corporation.
Intrebat daca i s-a sugerat ca eliberarea acordului de mediu pentru proiect ar fi conditionata de o eventuala renegociere, Tanase a raspuns negativ.
"Nu ni s-a sugerat niciodata faptul ca evaluarea de mediu ar fi conditionata de renegocierea contractului. In momentul de fata, procedura continua, merge pe acordul de mediu. Nu avem elemente care sa indice suspendarea procedurii in momentul de fata asteptand o eventuala renegociere", a raspuns Dragos Tanase.
Presedintele Romaniei, Traian Basescu a declarat, luni, la serviciul public de televiziune, ca proiectul Rosia Montana trebuie sa inceapa, mentionand ca statul are nevoie de aur pentru a-l duce in rezervele BNR, care trebuie sa ajunga la 200 de tone.
Siptamana trecuta, seful statului declara, la Sulina, ca proiectul de la Rosia Montana "trebuie facut", pentru ca Romania are nevoie de acesta, "dar cu conditia sa fie renegociata partajarea beneficiilor", seful statului adaugand ca acest proiect nu poate fi pornit fara avizul Comisiei Europene. Cu acea ocazie el a mai spus ca Guvernul "trebuie sa aiba curajul" sa le spuna romanilor ca acest proiect trebuie facut.
O saptamana mai devreme, premierul Emil Boc spunea ca nu este un "fan" al proiectului Rosia Montana si aprecia ca prevederile contractului, nefavorabile statului roman, ar trebui "revazute".
Rosia Montana Gold Corporation: "Din cate stim noi, tehnologia noastra este mai buna decat cea folosita Suedia"
Tehnologia pe care Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) intentioneaza s-o foloseasca pentru exploatarea cu cianuri din Muntii Apuseni este mai buna decat cea folosita in Suedia si invocata de ministrul Mediului, Laszlo Borbely, a declarat presedintele companiei, Dragos Tanase.
Tanase a fost intrebat cum a primit compania pe care o conduce solicitarea ministrului Mediului, Laszlo Borbely, de a folosi o tehnologie care sa reduca si mai mult concentratia de cianura din apa folosita in procesul de exploatare a aurului.
"Din cate stim noi, si noi incercam sa aflam detaliile acelei tehnologii, dar din informatiile preliminare pe care le avem la momentul de fata, tehnologia noastra este mai buna decat tehnologia suedezilor. Nu vrem sa ne antepronuntam, studiem si noi tehnologia, dar nu va fi o problema, vom gasi o solutie impreuna cu inginerii nostri sa venim cu best practice pe cianura", a spus Tanase.
Rosia Montana Gold Corporation a propus, prin studiul de impact pentru proiectul minier, o concentratie de cianuri in lacul de acumulare de cel mult 5 ppm, jumatate din maximul admis la nivel european, insa Ministerul Mediului nu a fost de acord cu propunerea, cerand investitorului sa o revizuiasca.
"Investitorul a propus o concentratie de cianuri de 5 ppm. Este la jumatate fata de maximul admis, conform asa-numitului «best practices» la nivel european, care este de 10 ppm. Cu toate ca este la jumatate, eu nu am fost de acord, asa ca le-am cerut s-o scada. O sa vedem la ce varianta ajungem", a anuntat, marti, intr-o conferinta de presa, ministrul Mediului, Laszlo Borbely.
Ministrul a mai spus ca a cerut scaderea concentratiei maxime de cianuri dupa ce, aflat in Suedia, a vizitat o exploatare miniera similara cu cea propusa la Rosia Montana. "Am vazut acolo instalatii care reduceau si mai mult aceasta concentratie, le-am cerut sa le transpuna si ei", a spus Borbely. Ministrul a adaugat ca a cerut omologului sau suedez detalii despre sistemul folosit la acea exploatare, pentru a vedea exact in ce consta aceasta tehnologie.
"Suntem best practice la marea majoritate a capitolelor tehnologice. Sunt convins ca si in aici vom gasi o solutie astfel incat mina de la Rosia Montana sa dea un nivel de siguranta si un nivel de robustete a proiectului astfel incat sa nu existe absolut niciun fel de problema din punct de vedere al mediului. Aceasta mina va garantez ca va fi cea mai sigura din lume din punct de vedere al mediului", a spus el.
Rosia Montana Gold Corporation dezvolta proiectul minier de la Rosia Montana, din Muntii Apuseni, avand costuri proiectate de un miliard de dolari, prin care compania estimeaza ca va extrage 626.000 de uncii Troy de aur pe an timp de cinci ani de la inaugurarea minei. O uncie Troy este echivalentul a 31,1 grame de aur.
Compania este controlata de firma canadiana Gabriel Resources, care detine 80,46% din capitalul social, in timp ce statul roman controleaza 19,31% din actiuni, prin firma Minvest Deva, iar alti actionari cumuleaza 0,23% din titluri.
Citeste si:
Pe acelasi subiect: