"Ce i-ar fi unui greu al PDL sa se duca sa ii spuna: domnul Oprescu, ce ai facut in Bucurestiul asta? Pasajul? Pai l-a inceput Basescu si ai votat impotriva lui. Domnul Oprescu, stadionul? Pai l-a facut Videanu. Domnul Oprescu, in Bucuresti daca exista linia 41 si inca 120 de kilometri pai aia sunt facuti de Basescu nu de tine. In Bucuresti, daca exista contorizare la scara de bloc, e facuta de Basescu, nu de tine. In Bucuresti, daca e programul de reabilitare a 110 scoli, e facut de Basescu, nu de tine. In Bucuresti, daca este programul cu reabilitarea orasului vechi, e finantat cu 28 de milioane de dolari de Basescu. L-as pulveriza", a spus presedintele, duminica seara, in cadrul unei emisiuni televizate.

De asemenea, el a aratat ca Oprescu este un politician de 20 de ani "harsit in campanii", fiind "unul din cei mai buni oameni politici de campanie", insa nu si-a realizat obiectivele fixate in campania electorala din 2008, noteaza Mediafax.

El a adaugat ca, dincolo de proiectul nefinalizat al autostradei suspendate, Oprescu nu a facut nici macar conexiunea pe teritoriul Capitalei a autostrazii Bucuresti-Ploiesti, desi este "certat" Ministerul Transporturilor din aceasta cauza. "Si as vrea sa vad autostrada suspendata si sa va aduceti aminte ca intre Parcul Alba Iulia si Magazinul Unirea trebuia sa fie un spatiu verde cu pelicani, cu caprioare, nu va aduceti aminte din campanie? Domn'e, macar sa puna acolo o caprioara, sa o vad, un pelican...", a mai spus presedintele.

"Cu Ungureanu am chimia increderii; singura ingrijorare e sa nu rateze ca premier"

Seful statului crede ca are o "chimie a increderii" cu premierul Mihai-Razvan Ungureanu, formata in anii cand acesta a condus SIE si MAE, iar singura ingrijorare fata de acesta este sa nu rateze mandatul de la Guvern.

"Nu poti sa spui ca, dupa ce un om a servit ca sef al unuia dintre serviciile de informatii, cu care vorbesc zilnic, un om pe care te bazezi mai ales in intalniri care nu sunt usoare, ca nu sunt cu sindicatele, mai poti pune un semn de intrebare ca nu ai avea incredere in el, ca nu e o chimie a increderii, in capacitatea lui de a fi responsabil, in capacitatea lui de a fi loial unor obiective de interes national, nu persoanei Basescu, in capacitatea lui de a organiza lucrurile", a spus Basescu.

El a aratat ca nu exclude posibilitatea de a avea puncte divergente cu Ungureanu, insa acestea nu vor fi duse pana la punctul de a afecta stabilitatea guvernamentala, cum a fost in cazul lui Calin Popescu Tariceanu. "Din punct de vedere substrat, ambitii personale sau capacitatea de a nu avea onoare, asta la fiecare om tine de el. Pentru asta nu am garantii, dar am lucrat cinci ani cu Mihai-Razvan Ungureanu ca sef de serviciu si am lucrat mai bine de un an cu el ca ministru de Externe", a completat Basescu.

Seful statului a mentionat ca singura sa ingrijorare fata de Ungureanu este "sa nu rateze" cu mandatul de premier, care insa nu mai intampina dificultatile masurilor de austeritate pe care le-a adoptat guvernul lui Emil Boc, nemaiavand de facut taieri de salarii.

"Razvan nu are de mers decat inainte. In mod normal, nu ar trebui sa esueze si ar trebui sa reuseasca", a conchis Basescu, adaugand ca s-ar bucura sa vada reusita in politica de varf a Romaniei a unui tanar de 44 de ani.

Presedintele a declarat in urma cu o saptamana ca nu exclude o candidatura a lui Ungureanu la prezidentiale in 2014, cu conditia sa ii reuseasca in functia de premier principalul obiectiv: absorbtia celor sase miliarde de euro fonduri europene nerambursabile aferente anului 2012.