Persoanele fizice vor depune un singur formular pentru veniturile extrasalariale realizate. CAS și CASS pentru drepturi de autor ar putea fi reținute la sursă
Declatarie, ANAF, contract
Persoanele fizice vor depune anul acesta un singur formular privind veniturile realizate, iar de la 31 martie 2019 acest lucru se va putea face exclusiv online, potrivit unui document al Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
În ceea ce priveşte plăţile pe care o persoană trebuie să le facă în urma estimării veniturilor, acestea pot fi oricâte ca număr sau valori până la data de 31 martie a anului următor veniturilor, scrie Agerpres.
Pentru anul în curs, formularul unic va putea fi depus pe suport de hârtie până pe 15 mai. Din următoarea zi, acest lucru se va putea face şi online.
"Pentru anul 2018 se află în analiză posibilitatea introducerii unui sistem de bonificaţii pentru contribuabilii care achită anticipat obligaţiile fiscale datorate. Dacă declaraţia se depune prin Spaţiul Virtual Privat, bonificaţia este de 10% dacă suma este achitată integral până la 15 iulie 2018. De asemenea, se acordă o bonificaţie de 5%, dacă obligaţiile fiscale sunt achitate integral până la 30 septembrie", se arată în document.
Dacă declaraţia se depune pe suport de hârtie şi se plătesc obligaţiile până la 15 iulie, bonificaţia este de 5% şi de 2% până la 30 septembrie, menţionează MFP.
Conform sursei citate, calitatea de asigurat în sistemul de asigurări sociale de sănătate nu este condiţionată de plata unor contribuţii la anumite termene.
În anul 2018, până la termenul de depunere a declaraţiei unice, respectiv 15 iulie 2018, se reglementează că persoanele fizice care realizează venituri din activităţi independente îşi păstrează calitatea de asigurat, astfel încât să beneficieze în continuare de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale.
CAS și CASS reținute la sursă, pentru drepturi de autor
Potrivit Ministerului Finanţelor Publice, contribuţia de asigurări sociale şi cea de la sănătate ar putea fi reţinute la sursă în cazul drepturilor de autor.
"Pentru CASS se analizează posibilitatea reintroducerii mecanismului de reţinere la sursă, atât pentru DDA-uri, cât şi pentru veniturile din arendă şi din asocieri cu persoane juridice", se arată într-un document al instituţiei.
O altă posibilitate este ca anumite categorii să fie exceptate de la plata CASS.
"Se analizează posibilitatea exceptării de la plata CASS pentru venituri din drepturi de proprietate intelectuală a următoarelor categorii de persoane: pensionarii, copiii până la vârsta de 18 ani, tinerii între 18-26 ani dacă sunt elevi, inclusiv absolvenţii de liceu, până la începerea anului universitar, dar nu mai mult de 3 luni de la terminarea studiilor, ucenici sau studenţi, precum şi tinerii cu vârsta de până la 26 de ani care provin din sistemul de protecţie a copilului", menţionează sursa citată.
Redirecționarea a 2% către un ONG ar putea rămâne valabilă 3 ani
Ministerul Finanţelor Publice analizează și posibilitatea ca opţiunea pentru redirecţionarea a 2% din impozitul pe venit pentru o anumită entitate să rămână valabilă maximum trei ani, dacă nu se optează în alt mod între timp.
"Se analizează posibilitatea ca opţiunea exercitată pentru direcţionarea cotei de 2% din impozitul pe venit pentru o anumită entitate să rămână valabilă în fiecare an până la exercitarea unei noi opţiuni sau până la anularea opţiunii existente, dar nu mai mult de trei ani consecutivi”, se arată în document.
Totodată, MFP a mai venit cu o propunere pe acelaşi subiect.
“Pentru distribuirea cotei de până la 2% din impozitul anual datorat pe veniturile din salarii, se analizează varianta reţinerii şi distribuirii lunare a acesteia de către angajatori. Salariatul va putea opta pentru reţinerea de către angajator la sursă sau pentru depunerea Declaraţiei 230”, menţionează sursa citată.
Pe acelasi subiect: