"Nu putem vorbi de creşteri ale salariului mediu net în domeniul HORECA atât timp cât s-a înregistrat o rată a concedierii personalului de 29% conform statisticilor din sector. Serviciile hoteliere şi de restaurant au fost cele mai afectate de pandemie, ca urmare, datele statistice pe acest fond al concedierilor sunt distorsionate şi nu reflectă situaţia din teren", a declarat Chiriac, într-un comunicat remis presei

Câştigul salarial mediu brut a fost, în luna iunie, conform INS, de 5.369 de lei, înregistrând o creştere de 3,5%, în timp ce salariul net a fost în creştere faţă de luna precedentă cu 119 lei, respectiv 3,7%. Cele mai importante creşteri lunare ale câştigului salarial mediu net s-au înregistrat în sectorul hoteluri şi restaurante 27,2%, urmat de fabricarea mobilei (17,6%), activităţi culturale şi spectacole (14,8%), fabricarea produselor textile (12,7%).

Raportat la creşterile salariale din luna iunie, avem o rată a şomajului de 5,2%, cu un număr al şomerilor (în vârstă de 15-74 ani) estimat de 467.000 de persoane, în creştere atât faţă de luna precedentă (463.000 persoane) cât şi faţă de aceeaşi lună a anului anterior (343.000 de persoane).

Potrivit Cristinei Chiriac, trebuie analizat întreg tabloul economic.

"Nu putem vorbi de creşteri de salarii când avem concedieri masive de personal. Reacţia rapidă a factorilor de decizie care au hotărât acordarea de facilităţi fiscale şi garanţii guvernamentale întreprinderilor afectate de pandemie şi persoanelor fizice aflate în cvasi şomaj au condus la recuperarea, într-o anumită măsură, a pierderilor conjuncturale. Însă nu este momentul să cuantificăm câştigul ci trebuie să continuăm măsurile de susţinere a pieţei forţei de muncă pentru a putea vorbi de creşteri salariale sustenabile şi de durată, care să se reflecte în buzunarele cetăţenilor", a spus reprezentanta CONAF.

Potrivit sursei citate, se va putea vorbi de reflectarea indicatorilor macroeconomici în realitatea economică atunci când creşterea economică va fi bazată pe creşterea consumului ca efect al sporirii câştigurilor salariale nete.

CONAF continuă demersul început în 2019 în cadrul dezbaterilor "Pactul pentru Muncă", unde au fost identificate şi centralizate problemele şi soluţiile care pot stimula dezvoltarea unei pieţe a forţei de muncă flexibilă, corelată cu realitatea economică, generatoare de creştere economică durabilă şi sustenabilă. În următoarea perioadă, aceste măsuri vor fi aduse în atenţia tuturor factorilor politici şi armonizate, astfel încât să poată fi implementate prin consens politic.

Pactul pentru Muncă este un proiect iniţiat în 2019 de Confederaţia Naţională pentru Antreprenoriat Feminin şi Federaţia Patronală Petrol şi Gaze.