Limitarea speculatiilor privind intrarea unei tari in incapacitate de plata

Acest regulament este o componenta de baza a pachetului de masuri propus de Comisie pentru anihilarea efectelor crizei financiare. Ambele tipuri de tranzactii sunt considerate ca fiind la baza cresterii volatilitatii pietelor, iar cei care au tranzactionat CDS sunt acuzati de multe voci ca au agravat problemele economice ale Greciei.

Parlamentul a obtinut interzicerea tranzactiilor cu CDS in cazul in care cumparatorul nu detine deja titluri care au legatura cu instrumentele respective (denumite si "naked CDS trading"). De exemplu, cumpararea de titluri CDS grecesti va fi permisa doar in cazul in care cumparatorul detine deja obligatiuni guvernamentale grecesti sau actiuni intr-un sector economic puternic dependent de performanta CDS-urilor respective, precum o banca greceasca - in mod evident, sectorul bancar grecesc va fi puternic afectat in cazul intrarii Greciei in incapacitate de plata.

Singura exceptie o reprezinta situatia in care o autoritate nationala poate ridica interdictia pentru o perioada de 12 luni, cu posibilitatea de prelungire pentru inca 6 luni. Aceasta decizie poate fi luata in cazul in care piata datoriilor suverane din tara respectiva nu mai functioneaza in mod corespunzator iar textul precizeaza o serie limitata de indicatori care constituie repere pentru aceasta decizie. In plus, in termen de 24 ore, Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete va publica pe propriul website o opinie referitoare la oportunitatea ridicarii interdictiei. O eventuala decizie negativa a Autoritatii va avea un impact politic.

Salutand decizia, Raportorul pascal Canfin (Grupul verzilor, Franta) a declarat: "Acest regulament dovedeste ca Uniunea Europeana poate actiona impotriva speculatilor, atunci cand exista vointa politica. Regulamentul va face imposibila cumpararea de CDS cu singurul scop de a specula pe intrarea unei tari in incapacitate de plata".

Limitarea tranzactiilor de tip short selling cu grad inacceptabil de risc


Majoritatea deputatilor au sustinut initial o prevedere care ar fi impus un termen de o zi pentru transformarea unei tranzactii de tip "naked short selling" (vanzarea in lipsa fara prevalidare, cel mai riscant tip de tranzactie din aceasta categorie) intr-o tranzactie de tip short selling "normala". Aceasta regula radicala (care ar fi impus unui vanzator nu doar sa mentioneze de unde intentioneaza sa imprumute actiunile care fac obiectul tranzactiei, dar sa si detina garantii ferme ca poate intr-adevar sa imprumute actiunile respective) a fost in final diluata. In forma adoptata, Regulamentul prevede ca vanzatorul sa mentioneze sursa actiunilor si sa existe o probabilitate rezonabila de a putea imprumuta actiunile de la sursa respectiva. Pentru clarificarea termenului "rezonabila", urmeaza ca Autoritatea Europeana pentru Valori Mobiliare si Piete sa emita o serie de reguli.

Grad ridicat de raportare


Un alt domeniu in care Parlamentul aduce imbunatatiri la propunerea Comisiei este cel al cerintelor de raportare. Lipsa informatiilor a fost una dintre principalele probleme ale autoritatilor de supraveghere in perioada anterioara crizei. Informatiile suplimentare care vor fi furnizate autoritatilor de supraveghere de la nivel national si european le vor permite sa aiba o atitudine preventiva mult mai eficienta, alertandu-i din vreme asupra riscurilor potentiale. de exemplu, autoritatile de supraveghere vor fi notificate in cazul existentei unor pozitii scurte nete semnificative pe actiuni, imediat ce ponderea acestora ar atinge 0,5% din capitalul social emis al unei companii.
 
 Deputatii din grupurile care au sustinut aceste masuri, au reusit sa mentina si prerogativele Autoritatii Europene pentru Valori Mobiliare si Piete, "cainele de paza" al pietelor financiare din Uniunea Europeana, in principal cele referitoare la restrictionarea tranzactiilor de tip "short selling", la calitatea de arbitru al deciziilor autoritatilor nationale privind gestionarea situatiilor extraordinare, precum si la posibilitatea de a solicita altor autoritati sa adopte decizii exceptionale pentru gestionarea situatiilor dificile.

"Noile prerogative ale Autoritatii vor permite o mai buna coordonare la nivelul UE"
a declarat raportorul Canfin, adaugand ca "ar fi fost si mai bine daca Autoritatea ar fi avut prerogative similare si in cea ce priveste datoriile suverane, dar Statele membre s-au opus".

Pentru acest regulament, 507 deputati au votat pentru, 25 impotriva, iar109 s-au abtinut. Noul regulament are nevoie si de aprobarea formala a Consiliului in saptamanile urmatoare si va intra in vigoare in noiembrie 2012.

Citeste si:

Motoarele zonei euro au repornit in trimestrul al treilea. Franta si Germania trec pe crestere economica

FMI tinteste a doua economie a lumii. Sistemul financiar chinez este sub presiune