Chestionati de deputati, crescatorii de pasari au raspuns ferm, invocand anumite studii europene, ca orataniile tinute in custi, la lumina artificiala, nu sunt cu nimic mai stresate decat cele din curtile taranilor, iar parlamentarii au ajuns la concluzia ca ouale provenind de la gainile tinute in baterii sunt bune.

"A fost o diversiune aruncata pe piata cu scopul de a-i speria pe consumatori si de a-i indeparta de produsele autohtone", a declarat presedintele Comisiei de Agricultura, Valeriu Tabara (PD-L), potrivit Mediafax. El a aratat ca cei care au lansat acuzatiile referitoare la faptul ca ouale de pe piata romaneasca ar proveni de la gaini stresate au avut "o tinta de a lovi intr-un sector care este performant", unde nu pot fi marite preturile la bunul plac.

Deputatul PNL Mihai Banu a sustinut ca reprezentantii ONG -ului Vier Pfoten si profesorul Gheorghe Menicinicopschi, de la Institutul de Cercetare Alimentara, au facut afirmatii de "rea-credinta" si a cerut ca acestia sa fie dati in judecata.

Deputatul PSD Marian Ghiveciu a subliniat ca "acuzatiile au fost nefondate si au adus grave prejudicii" si ca ouale romanesti sunt de buna calitate, in timp ce deputatul PD-L Constantin Chirila a considerat ca este "o campanie furibunda" de dezinformare a consumatorului.

"Aveti date privind compozitia chimica a oului, mai ales a galbenusului? Nu exista nicio diferenta de compozitie chimica intre sistemele de crestere. Nu exista diferente nutritionale", a declarat, de asemenea, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania, Ilie Van.

In opinia sa, stampila cu cifra 3 de pe ou nu arata calitatea produsului. In schimb, el spune ca oul cu cifra 0 arata ca gaina a fost hranita cu furaje ecologice si, calitativ, este egal cu cele care au cifra 3. Diferenta consta in pretul mai mare al oualor ecologice, a mai adaugat el.

Specialistii sunt de parere ca o pasare crescuta in aer liber este mai expusa contaminarii cu virusi si bacterii decat cele tinute in custi. "Sistemul de crestere industrial este supus unui control strict, deci mult mai sigur decat cel de la curte, care nu e supus niciunui control", a mai spus Van. Parerea nutritionistilor este cu totul alta, de aici si scandalul.

Iar investigatiile facute de asociatia Vier Pfoten in mai multe magazine si supermarketuri din Romania arata ca aproximativ doua treimi din ouale pe care le consumam provin de la "gaini stresate".

Ca sa fie toata lumea fericita, inclusiv gainile, producatorii spun ca vor construi ferme ceva mai spatioase, mai ales ca si Uniunea Europeana ii obliga sa faca asta. Mai avem 2 ani la dispozitie ca sa schimbam aceasta situatie. Crescatorii spun insa ca modificarile vor duce la cresterea preturilor.

"Sunt demersuri ale organizatiilor de protectie a animalelor pentru imbunatatirea confortului si bunastarii animalelor. Un calcul nu foarte exact arata ca implementarea sistemului de custi imbunatatite, de dupa 2012, ar creste ponderea amortizarii in costul produsului de la 8-10% la peste 20%. Trebuie sa ne asteptam ca pe produsul ou sa platim, dupa 2012, un pret mai mare cu cel putin 10-12%. Sistemul de custi imbunatatite nu va aduce un beneficiu suplimentar produsului ou, consumatorul nu va avea nimic in plus, va fi gaina mai fericita contra unui cost", a explicat Horoi.

Vicepresedintele Autoritatii Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA), Corneliu Ceica, a spus ca Romania a facut demersuri, alaturi de Polonia, la Comisia Europeana, pentru a obtine o derogare de la acest termen. El a precizat ca, in prezent, 63% din custile gainilor sunt imbunatatite.

Cumperi produse ecologice? (70 voturi)
Da, pentru ca ma intereseaza sanatatea mea.
45.71%
Nu, fiindca nu am incredere ca sunt cu adevarat ecologice.
30%
Nu, pentru ca mi se par prea scumpe.
15.71%
Nu, nu m-am gandit la asta.
8.57%