Procesatorii si importatorii cred ca astfel pentru tot ce inseamna mancare sau bautura racoritoare, vom da in plus, cam 10 la suta. Nu este cazul, ii linistesc oficialii. Patronatele sunt de parere ca numai apa minerala, fructele si legumele proaspete vor scapa de aceasta taxa. In rest o sa fie prapad din punctul lor de vedere.

 "Scumpirea va fi undeva intre 10 si 30%. O sa intre absolut orice produs. Intra toate produsele din carne, toate produsele din branzeturi cu exceptia laptelui si toate sucurile inclusiv cele naturale", a spus Sorin Minea, presedintele Romalimenta, Federatia Patronala Romana din Industria Alimentara.

Oficialul sustine ca asa-zisele negocieri intre reprezentantii industriei alimentare si Ministerul Sanatatii nu au avut loc.

"Am observat ca au iesit in presa si au zis ca ne-au chemat la discutii. O minciuna frumoasa. Romalimenta a facut solicitarea la minister acum 10 zile si pana in momentul de fata nu ne-a bagat nimeni in seama. Daca vor publica legea, dam in judecata ministerul si mergem la Comisia Europeana. Nu este posibil asa ceva. Fac niste acuzatii de-a dreptul aberante. Mancare nesanatoasa, cu aditivi? Ei chiar nu se gandeac ca lista aditivilor este aprobata chiar de Ministerul Sanatatii? Eu propus ca domnul Cercel si domnul ministru sa-si dea demisia daca habar n-au ce vorbesc", a declarat pentru incont.ro Minea.

Daca ar fi adevarat atunci ce vor face romanii?

 "Oamenii oricum vor cheltui bani pe mancare si bautura la fel de mult ca pana acum. Sigur ca, in eventualitatea impunerii unei noi taxe se vor orienta spre produse mai ieftine", a afirmat Sorin Paslaru, redactor-sef Ziarul Financiar.  

Nuntritionistii ne sfatuiesc sa nu intram in panica. Tabelul cu produsele de tip fast food nu este gata si oricum nu o sa ne bage in faliment.

"Noua taxa va reprezenta un procent din vanzarea produselor fast food, iar fondurile pe care le vom colecta vor fi utilizate pentru suplimentarea fondurilor necesare derularii programelor de sanatate, dar si a celor de investitii in infrastructura din sistem", a declarat Attila Cseke, ministrul Sanatatii

Adica statul va strange in jur de 1 miliard de euro. Cam 10% din cat au incasat anul trecut procesatorii si importatorii de alimente de la populatie.