Presedintele UCPR, Ilie Van, a declarat, astazi, ca afirmatiile organizatiei Vier Pfoten si ale profesorului Mencinicopschi, potrivit carora in Romania majoritatea oualor comercializate nu sunt bune pentru sanatate, nu sunt adevarate.

Potrivit acestuia, una dintre "minciunile" lui Gheorghe Mencinicopschi consta in faptul ca din cele 6,3 miliarde de oua care se produc anual in Romania, doar 17 %, si nu 75%, se produc in custi neimbunatatite.

"In toata Uniunea Europeana, circa 68 % din ouale produse anual se produc in custi imbunatatite, ouale fiind marcate cu cifra 3", a mai precizat presedintele UCPR, care a adaugat ca cifra de pe oua nu are nicio legatura cu siguranta alimentara, ci cu terminologia de crestere a pasarilor.

O alta afirmatie contestata de producatorii de oua se refera la cea privind folosirea de organisme modificate genetic in hrana pasarilor. "Romania, ca si toate tarile UE, nu cultiva cereale modificate genetic si deci nu foloseste asemenea materii prime in hrana pasarilor. Crescatorii din Romania respecta intocmai legislatia europeana in acest domeniu", a mai declarat Ilie Van, citat de Mediafax.

Potrivit investigatiilor facute de asociatia Vier Pfoten in mai multe magazine si supermarketuri din Romania, aproximativ doua treimi din ouale pe care le consumam provin de la gaini stresate. Cu alte cuvinte, este vorba despre gaini crescute in baterii, intr-un spatiu mai mic decat o foaie de hartie A4, si hranite cu mancare nesanatoasa.

Nutritionistii avertizeaza ca, pe termen lung, astfel de oua ne pun in pericol sanatatea.