Pentru Romania, Visa Europe a raportat o crestere solida de doua cifre in 2009, preferinta pentru utilizarea cardurilor fiind tot mai vizibila, potrivit unui comunicat de presa.

Conform statisticilor, totalul tranzactiilor efectuate prin carduri Visa a crescut cu 23,2% ca numar si cu 32% ca valoare, in timp ce numarul efectiv de carduri Visa emise in Romania a crescut cu 5,4%, ajungand la 6,2 milioane de carduri.

Sumele cheltuite la comercianti de romanii care detin carduri Visa au crescut cu 43,5%, in timp ce numarul tranzactiilor la comercianti a urcat cu 42,5%. Valoarea medie a unei tranzactii la comercianti este de 45 euro, la un nivel similar celui din 2008.

"Criza economica a schimbat in principal comportamentul de plata al detinatorilor de carduri de credit, care au recurs preponderent la cumparaturi de articole de baza. Valoarea medie a unei tranzactii cu cardul de credit a scazut cu aproape 8%, indicand faptul ca romanii si-au redus cheltuielile de valoare ridicata, adica nu mai cumpara bunuri de consum scumpe, asa cum faceau cu un an inainte", se mai arata in comunicatul de presa al Visa Europe.

Cresterea solida inregistrata in Romania a fost sustinuta si de dezvoltarea retelei de comercianti care accepta plata cu cardul Visa, unde s-a inregistrat o crestere constanta, ajungandu-se la un numar de 74.479 de locatii in intreaga tara, cu 23% mai mult fata de 2008.

Ponderea fraudelor in totalul vanzarilor din Romania prin carduri Visa a crescut de la 0,004% la 0,005% la finele lunii iunie 2009, dar este de peste 11 ori mai mica decat nivelul din Europa, de 0,058%, a mai declarat directorul general al Visa Europe pentru Romania.

Statisticile de mai sus se refera la vanzarile prin cardurile prin Visa Europe, nu la intreaga piata.

Oficialul Visa a mai spus ca in prezent frauda in Romania este minima si ca deocamdata nu este ingrijorat de tendinta de crestere.

Visa Europe este o organizatie detinuta si condusa de cele 4.000 banci membre din Europa.