Judecatorii Curtii de Apel Bucuresti au dispus arestarea preventiva pentru 30 de zile a lui Dan Adamescu la scurt timp dupa ce acestuia ii expirase ordonanta de retinere. Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata de Dan Adamescu la instanta suprema.

Omul de afaceri Dan Adamescu a fost retinut joi, in dosarul in care este suspectat ca le-ar fi dat mita 20.000 de euro judecatorilor Ion Stanciu si Elena Roventa, de la Tribunalul Bucuresti, pentru ca acestia sa dispuna in dosare de insolventa solutii favorabile unor firme la care omul de afaceri era actionar, potrivit DNA.

"Din ordonanta de retinere intocmita de procurori a rezultat ca, in cauza, exista date si aspecte din care rezulta indicii rezonabile ca, in cursul lunii decembrie 2013, inculpatul Adamescu Grigore Dan a remis, prin intermediari, sumele de 15.000 euro, respectiv 5.000 euro inculpatilor Stanciu Ion si Roventa Elena, judecatori la Tribunalul Bucuresti - Sectia VII Civila, pentru ca, in schimb, magistratii sa dispuna, in dosare privind procedura insolventei, solutii favorabile unora dintre societatile la care actionar era inculpatul Adamescu Grigore Dan", a precizat DNA.

Adamescu ar fi dat banii unui avocat, care la randul sau a remis suma unui intermediar de la una dintre societatile din grup, prin virament bancar, au aratat procurorii.

"Pentru a justifica scoaterea banilor din societate, Adamescu Grigore Dan a stabilit ca avocatul sa emita o factura pentru «servicii juridice». Ulterior, avocatul a transferat suma din contul cabinetului sau de avocatura in contul personal si in aceeasi zi banii au fost ajuns in contul sotiei intermediarului (persoana fizica) cu titlu de acordare imprumut. Intermediarul a ridicat ulterior, din contul sotiei, suma de bani", potrivit DNA.

Procurorii mai arata ca intermediarul, practician in insolventa, a remis suma de 15.000 de euro judecatorului Ion Stanciu, imediat dupa deschiderea procedurii insolventei SC Baumeister SA, coordonata de Dan Adamescu, respectiv in luna decembrie 2013.

In acelasi context, sustin procurorii, intermediarul a remis suma de 5.000 de euro judecatoarei Elena Roventa, in vederea pronuntarii unei solutii favorabile, respectiv in sensul respingerii contestatiilor celorlalti creditori, solutia avand ca efect imediat si desemnarea unui alt lichidator judiciar "agreat".

In 22 mai, procurorii au facut perchezitii la locuinta lui Dan Adamescu si la firmele detinute de acesta, in dosarul in care judecatorii Mircea Moldovan, Ion Stanciu, Elena Roventa si Ciprian Sorin Viziru sunt acuzati ca ar fi luat mita pentru interventii in dosare de insolventa, acestia fiind arestati.

Potrivit procurorilor, cei patru judecatori, personal sau prin intermediari, au pretins si primit de la practicieni in insolventa, lichidatori sau administratori judiciari, administratori ai intreprinderii profesionale unipersonale cu responsabilitate limitata, sume de bani, bunuri sau servicii.

Dan Adamescu detine, printre altele, compania Astra Asigurari, Unirea Shopping Center si clubul de fotbal din Liga I Otelul Galati.

Vezi AICI ce avere are al doilea cel mai bogat roman.