Nivelul de trai din Romania, la jumatate fata de media statelor din Europa
Bucuresti
Preturile la alimente din Romania reprezinta doua treimi din media la nivelul UE, apropiindu-se chiar de medie la branza, lapte si oua, in timp ce nivelul de trai este la jumatate fata de Europa.
Preturile alimentelor si bauturilor nonalcoolice in Romania reprezinta 67% din media UE, potrivit unui comunicat transmis vineri de Eurostat. Totodata, dintr-un raport prezentat miercuri de Eurostat reiese ca nivelul de trai din Romania, masurat prin indicele consumului individual real per capita, este cel mai scazut din UE, reprezentand 48% din medie. Ambele seturi de date se refera la anul 2012.
Consumul individual real per capita exprimat la paritatea puterii de cumparare reprezinta un indicator mai relevant al nivelului de trai fata de Produsul Intern Brut per capita. Romanii platesc pentru paine si cereale 63% din pretul mediu inregistrat in UE, iar carnea costa 57% fata de media UE. Laptele, branza si ouale au preturi apropiate de nivelul din Europa, reprezentand 93% din media UE.
Preturile alimentelor si bauturilor non-alcoolice variaza semnificativ pe teritoriul Uniunii Europene, de la mai putin de 70% din media UE in Polonia, Romania si Bulgaria la 143% in Danemarca, 124% in Suedia sau 120% in Austria, potrivit Eurostat.
Bulgaria se afla intr-o situatie similara cu a Romaniei, preturile la alimente reprezentand 68% din media UE in timp ce indicele nivelului de trai se plaseaza la 49% fata de media europeana.
In Polonia, preturile alimentelor reprezinta 61% din media UE, cel mai redus nivel din Europa, insa indicele nivelului de trai este de 71% din media europeana.
Alimentele costa 81% din pretul mediu UE in Ungaria, in timp ce puterea de cumparare se plaseaza la 61% din media Uniunii.
Cehii platesc preturi reprezentand 84% din media UE pentru alimente, iar puterea de cumparare se plaseaza la 69% din medie.
In Germania, cea mai mare economie europeana, preturile alimentelor depasesc usor media UE (106%), in timp ce indicele nivelului de trai este de 121%.
Preturile alimentelor sunt ceva mai ridicate in Franta, reprezentand 109% din media UE, in timp ce puterea de cumparare se plaseaza la 113% fata de nivelul mediu din Europa.
In Italia, preturile alimentelor se plaseaza la 111% din medie, in timp ce indicele nivelului de trai este la cota 97%.
O situatie mai echilibrata se gaseste in Spania, unde atat preturile alimentelor, cat si indicatorul puterii de cumparare reprezinta 93% din media Uniunii Europene.
In Grecia, tara cel mai grav afectata de criza, preturile alimentelor reprezinta 104% fata de media UE, in timp ce indicele nivelului de trai se situeaza la 84%.
Cele mai scumpe alimente se gasesc in Danemarca, cu preturi reprezentand 143% din media UE, in timp ce puterea de cumparare se plaseaza la 115% din media europeana.
Astfel, preturile alimentelor din Romania reprezinta 67% din media UE, fata de 61% in Polonia, 68% in Bulgaria, 77% in Lituania, 81% in Ungaria sau 106% in Germania. In privinta bauturilor alcoolice, preturile din Romania reprezinta 75% din media UE, in timp ce produsele din tutun costa 68% fata de preturile medii europene.
Cele mai reduse preturi la bauturi alcoolice se gasesc in Bulgaria (67% din media UE), Romania (75%), Ungaria (79%) si Germania (82%), la polul opus situandu-se Finlanda (175%), Irlanda (162%), Suedia (161%) si Marea Britanie (143%).
In ceea ce priveste produsele din tutun, cele mai scazute preturi au fost inregistrate in Ungaria (52% din medie), Lituania (55%), Bulgaria (57%) si Polonia), fata de 199% in Irlanda, 194% in Marea Britanie, 132% in Suedia sau 129% in Franta.
Mai multe despre:
#nivel de trai#Europa
Pe acelasi subiect: