Micul ducat al Luxemburgului a inregistrat atat in 2010, cat si in 2011 cel mai inalt nivel de trai din Europa, datorat in special sistemului bancar solid. Fata de tarile non-UE, nivelul de viata din Luxemburg este cu 40% mai ridicat.

Marea Britanie a pierdut doua pozitii in clasamentul de anul trecut, fiind detronata de Germania, respectiv Austria, ceea ce arata ca britanicii n-au reusit sa treaca peste criza financiara. In aceste tari, nivelul de trai este cu 18% mai bun decat media europeana.

Nici francezii nu se pot plange ca o duc mai rau, acestia situandu-se cu 13 procente peste media europeana. Cercetarea Eurostat a aratat ca cele mai mici niveluri de trai se inregstreaza in Romania si Bulgaria, cu 47%, respectiv 45% mai putin fata de media europeana.

Potrivit analizei Eurostat, Elvetia este cea mai costisitoare tara din Europa, cu 65% mai mai scumpa decat media celorlalte natiuni, detronand Norvegia. La polul opus, costurile vietii in Macedonia sunt cele mai mici, cu 58% sub medie.

Tot la capitolul costuri, Marea Britanie a mai urcat o pozitie fata de anul trecut, ocupand acum locul 14 in clasament. Pentru britanici, vestile proaste nu se opresc insa aici. Veniturile pe cap de gospodarie au scazut cu pana la 50 de lire pe saptamana, fata de nivelul din 2006, luand in calcul rata inflatiei.