Adeptii multitasking-ului au impresia ca duc mai multe lucruri la indeplinire, cand, de fapt, ei isi incetinesc productivitatea. Studiul arata ca doar 2% dintre noi suntem eficienti in aceste conditii, in timp ce pentru majoritatea de 98% multitasking-ul poate face mai mult rau decat bine, noteaza Business Insider.

Pe langa asta, evolutia tehnologica si existenta gadgeturilor pretutindeni pe glob duce si la un important consum de energie, cel mai adesea inutil. Potrivit Online Colleges, cei care folosesc un computer la locul de munca sunt distrasi, in medie, la fiecare 10 minute.

Acest lucru este valabil si in procesul de invatare, cand 62% dintre paginile web deschise de studenti in timpul cursurilor nu au nicio legatura cu materia. De asemenea, elevii care isi fac temele in paralel cu folosirea mesageriei instante inregistreaza rezultate mai slabe la invatatura.

Relaxarea nu mai este nici ea ce a fost candva. Americanii aleg sa combine privitul la televizor cu alte activitati, cum ar fi navigarea pe internet (42%), vorbitul la telefon (29%) sau trimiterea de mesaje (26%). Pana si banala lectura, atunci cand este facuta la calculator, e intrerupta de deschiderea a aproximativ 65 de alte programe sau site-uri.

Tot din dorinta de a impaca utilul cu placutul si de a ne utiliza cat mai eficient timpul, 67% dintre noi ne verificam e-mailul pe smartphone in timp ce suntem la o intalnire, 45 % o fac la cinematograf, iar 33% dau refresh ultimelor site-uri accesate, chiar in timpul slujbei de la biserica.

Multitaskingul, vinovat pentru scaderea productivitatii cu 40%

In realitate, incercarea de a ne implica in mai multe lucruri in acelasi timp duce la o scadere de 40% a productivitatii. Exista insa si efecte pe termen lung, la fel de ingrijoratoare. Intreruperile de la job pot cauza scaderea IQ-ului unei persoane cu pana la 10 puncte, aceasta fiind echivalentul unei nopti pierdute si de doua ori mai nociva decat marijuana.

Iar intreruperile nu sunt deloc putine: peste doua ore pe zi (insumand un total anual de 546 de ore) suntem distrasi de la lucrurile pe care le facem. Mai mult, folosirea unui telefon in timpul condusului, indiferent daca se foloseste un handsfree, este la fel de grava cu o alcoolemie de 0.8% in sange.

In concluzie, multitasking-ul ne tulbura mintile si incetineste lucrurile. In schimb, concentrarea pe o singura sarcina duce la solutionarea acesteia intr-un timp mult mai scurt, arata studiile.