Nu doar europenii duc lipsa de joburi. Somajul a atins in SUA cel mai ridicat nivel din ultimele 5 luni
Rata somajului din Statele Unite a crescut in iulie la 8,3%, cel mai ridicat nivel din ultimele cinci luni, desi numarul locurilor de munca din cea mai mare economie a lumii a urcat cu 163.000, cu mult peste cat se asteptau economistii, scrie Bloomberg.
In luna iunie, numarul locurilor de munca din SUA a urcat cu 64.000, iar rata somajului era de 8,2%. Datele pentru iulie au fost anuntate vineri de Departamentul Muncii de la Washington.
Media estimarilor analistilor contactati de Bloomberg indica o crestere cu 100.000 a numarului locurilor de munca si stagnarea somajului la 8,2%.
Concedierile anuntate de companii precum Morgan Stanley si Cisco Systems sugereaza ca somajul va ramane la cote ridicate, unul dintre motivele pentru care Rezerva Federala a SUA se pregateste sa ia masuri de stimulare a economiei.
Somajul ridicat trage in jos consumul, cel mai important sector al economiei SUA, mediul de afaceri fiind afectat atat de incetinirea economiei mondiale, cat si de modificarea iminenta a regimului fiscal pe plan intern.
"Cresterea numarului de locuri de munca nu este suficient de puternica pentru a musca din rata somajului. Este nerealist sa ne asteptam la cresteri puternice ale cheltuielilor de consum. Oficialii Fed (Rezerva Federala - n.r.) vor astepta pana cand va fi mai clar ce se va intampla pe frontul politicii fiscale", comenteaza pentru Bloomberg Joshua Shapiro, economist sef la compania de consultanta si cercetare de piata MFR, din New York, preluat de Mediafax.
Numarul locurilor de munca din sectorul privat din SUA a crescut in iulie cu 172.000, dupa un plus de 73.000 in iunie.
In sectorul bugetar, numarul angajatilor a coborat cu 9.000 pentru cea de-a doua luna consecutiv.
Venitul mediu a crescut in luna iulie cu 2 centi, la 23,52 dolari pe ora, potrivit raportului prezentat vineri de guvernul american. Numarul mediu de ore lucrate saptamanal a stagnat la 34,5.
Rata somajului din SUA se mentine peste pragul de 8% din febraurie 2009, cea mai indelungata astfel de perioada din 1948. Pana la sfarsitul lunii iunie, economia Statelor Unite a recuperat aproximativ 3,8 milioane din cele 8,8 milioane de locuri de munca disparute in urma recesiunii indelungate, de 18 luni, care s-a sfarsit la jumatatea anului 2009, noteaza Bloomberg.
Somajul si starea economiei sunt teme de importanta capitala in campania electorala pentru alegerile prezidentiale din aceasta toamna, disputate intre presedintele Barack Obama si adversarul Mitt Romney, propus de Partidul Republican.
Produsul Intern Brut al SUA a crescut cu 1,5% in trimestrul al doilea fata de perioada corespunzatoare a anului trecut, dupa un avans de 2% in primele trei luni ale anului.