In cazul pensionarilor care se inghesuie de mai multe zile la instante pentru a depune cereri de anulare a OUG 107/ 2010 in baza careia li se retine din pensie 5,5 la suta pentru contributiile de sanatate, dar si de restituire a sumelor retinute pana acum, ministrul Muncii a spus ca nimeni nu le ingradeste dreptul la justitie, dar ca acestia trebuie sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea.

"Pensiile mai mici de 740 de lei nu erau afectate de retinerea contributiei de asigurari sociale de sanatate, pentru ca aceste pensii au fost si sunt platite prin bugetul de stat. Fiecare pensionar trebuie sa stie ca respectam dreptul de a avea acces la justitie. Este dreptul fiecarui cetatean din Romania sa apeleze la acutul de justitie si acest drept este un pilon al statului de drep pe care nimeni nu il ingradeste. Vreau doar ca pensionarii sa stie ca nu le ia nimeni acest drept si nu trebuie sa isi riste sanatatea. Nu inseamna ca ar fi avut alte drepturi daca ar fi depus alaltaieri aceste cereri", a precizat ministrul Muncii, Claudia Boghicevici.

Referitor la solicitarile de restituire retroactiva a contributiilor de asigurari sociale de sanatate platite de pensionari, ministrul Muncii a spus ca decizia Curtii Constitutionale precizeaza clar ca aceste drepturi sunt calculate si se aplica pentru viitor.

"In acest moment nu exista niciun temei legal pentru a restitui sumele incasate pana acum", a mai spus Boghicevici.

Potrivit OUG 107/ 2010, persoanelor care beneficiaza de pensii de peste 740 de lei li se retine, de la 1 ianuarie 2011, 5,5 la suta contributii de sanatate.

In mai multe judete, dupa intrarea in vigoare a acestei ordonante mii de pensionari cu pensii mai mari de 740 de lei au depus plangeri prealabile la casele judetene de pensii, in care solicitau restituirea contributiei de sanatate de 5,5 la suta, iar institutiile le-au respins pe considerentul ca o astfel de cerere nu poate modifica o ordonanta de urgenta.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Potrivit Casei Nationale de Pensii Publice, noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri.