Potrivit surselor citate, contributia de 5,5% retinuta pensionarilor cu pensii sub 740 de lei aducea bugetului de stat aproximativ un miliard de euro pe an.

Presedintele Casei Nationale de Pensii Publice (CNPP), Doina Parcalabu, a declarat joi, intr-o conferinta de presa, ca din Luna mai va fi aplicata decizia Curtii Constitutionale privind constitutionalitatea prevederilor art. 259 alin. (2) din Legea 95/2006, procentul de 5,5 urmand sa fie retinut numai veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Parcalabu a precizat ca deciziile Curtii Constitutionale produc efecte numai pentru viitor, neputand fi restituite sume retinute pana acum.

In 13 martie, Curtea Constitutionala a constatat ca dispozitiile art. 259 alin.(2) din Legea 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii, care au format obiectul exceptiei de neconstitutionalitate ridicate de Kiss Andrei in dosarul 204/33/2011 al Curtii de Apel Cluj - Sectia comerciala, de contencios administrativ si fiscal, sunt constitutionale in masura in care se interpreteaza in sensul ca procentul de 5,5 se aplica numai asupra veniturilor din pensii care depasesc 740 de lei.

Potrivit CNPP, noua modalitate de calcul al contributiilor de asigurari sociale de sanatate se va aplica in mod automat pentru toti pensionarii care au pensii mai mici de 740 de lei, nefiind necesara depunerea unor cereri.