Perspectivele demografice negative ale Romaniei sunt prevazute in noul Program de convergenta aprobat, miercuri, de Guvern si care urmeaza sa fie transmis Comisiei Europene (CE).

In documentul citat de Mediafax se arata ca prognoza demografica pentru Romania realizata recent de Eurostat mentine evaluarea anterioara, din 2008, privind accelerarea procesului de imbatranire a populatiei in perioada 2010-2061, ca rezultat al unei rate mici de fertilitate.

"Populatia de peste 65 ani va creste de circa 1,9 ori, iar populatia intre 20-55 ani practic se va injumatati in acest interval de timp. Viteza procesului de imbatranire va afecta negativ piata muncii. Raportul dintre persoanele in varsta de peste 65 de ani si cele in varsta de munca (20-65 ani) creste semnificativ, ceea ce inseamna ca si in perspectiva urmatorilor 10-20 de ani sistemul public de pensii va avea resurse mult diminuate in raport cu cheltuielile", se arata in document.

In plus, evolutia numarului de pensionari pe structura de varsta indica o pondere relativ ridicata a pensionarilor relativ tineri (intre 45-55 ani), mai ales in randul pensiilor de invaliditate.

Guvernul spera ca masurile recent adoptate privind inasprirea accesului la pensiile de invaliditate, coroborat cu cresterea varstei de pensionare pentru femei, sa aiba o contributie importanta la diminuarea numarului de pensionari in urmatorii ani, mai ales ca in anii 2025-2030 se prevede o crestere accelerata a numarului de persoane in varsta de peste 65 de ani.