Nicolescu a facut aceasta declaratie dupa o intalnire cu comisarul european pentru Energie, Gunther Oettinger. Romania s-a angajat in fata FMI sa liberalizeze preturile la energia electrica si gaze in mod etapizat pe durata mai multor ani.

Presedintele ANRE, Niculae Havrilet, declara in toamna anului trecut, la conferinta "Mediafax Talks about Energy", ca proiectul guvernului de liberalizare a tarifelor va putea fi considerat un succes atunci cand vor putea fi identificati consumatorii vulnerabili, cu venituri mici, si se vor gasi modalitati de sprijinire a acestora la plata facturii la energie.

Potrivit celor mai recente date ale Eurostat, in al doilea semestru din 2012, Bulgaria si Romania aveau cele mai mici preturi medii la electricitate dintre statele membre UE, de 9,6 euro pentru 100kWh si, respectiv, 10,8 euro per 100 kWh, iar cele mai mari s-au regasit in Danemarca (29,7 euro) si Cipru (29,1 euro).

Finlandezii au cea mai ieftina energie electrica din UE. Cipru, la polul opus

Raportat la puterea de cumparare, cea mai ieftina energie electrica din UE este in Finlanda, Franta, Luxemburg si Suedia, iar cea mai scumpa in Cipru, Germania, Polonia, Portugalia si Ungaria.

In ceea ce priveste gazele, cele mai mici preturi medii au fost inregistrate in Romania (2,7 euro per 100 kWh), Slovacia si Estonia si cele mai mari in Suedia, Danemarca si Grecia.

Ajustate la puterea de cumparare, cele mai mici preturi la gaz sunt in Luxemburg, Marea Britanie, Romania, Franta si Irlanda si cele mai ridicate in Bulgaria, Grecia, Portugalia, Ungaria, Spania si Lituania. Pretul la gazele naturale pentru consumatorii casnici din Romania a crescut de la 1 aprilie 2014 cu 2%.