Ucraina vrea sa produca energie verde cu bani de la americani, pentru a reduce dependenta energetica de Rusia
Eoliene. Sursa foto: Mediafax
Autoritatile din Ucraina vor sa atraga investitii americane in energia eoliana, solara si in biomasa pentru reducerea dependentei de importurile de carburanti din Rusia, care a anexat Crimeea si a masat trupe la granita, transmite Bloomberg.
"Agresiunea Rusiei fata de Ucraina a adus in prim plan problema securitatii energetice. Cred cu tarie ca a venit timpul ca investitorii americani sa descopere Ucraina, in special in domeniul energiei", a declarat Olexander Motsik, ambasadorul Ucrainei la Washington, la o conferinta pe tema energiei regenerabile organizata de ambasada.
Evenimentul a marcat debutul unei campanii de promovare a potentialului Ucrainei in domeniul energiei regenerabile si va fi urmat de conferinte similare la consulatele ucrainene din Chicago, New York si San Francisco.
Ucraina depinde de livrarile de gaze ale Rusiei, iar oficialii americani si europeni au incercat sa gaseasca solutii pentru reducerea acestei dependente, inclusiv prin accelerarea procedurilor din SUA pentru exportul de gaze naturale lichefiate.
Rusia a dat un ultimatum de o luna Ucrainei pentru plata datoriilor pentru gaze, in caz contrar urmand sa ceara plata in avans pentru continuarea livrarilor.
Separatistii prorusi au ocupat cladiri oficiale din estul Ucrainei, iar NATO estimeaza ca 40.000 de soldati rusi se afla la granita cu aceasta tara.
Potrivit Centrului pentru Cercetari in Domeniul Energiei din Kiev, cele mai promitatoare forme de energie regenerabila din Ucraina sunt biomasa si biogazul, partial pentru ca reteaua si statiile electrice din Ucraina nu pot fi adaptate usor la suplimentarea masiva a energiei eoliene si solare.
Vadim Glamazdin, directorul general al centrului de cercetari, a aratat ca circa 40% din gazele importate din Rusia sunt folosite pentru incalzire, iar acestea pot fi inlocuite cu energie regenerabila, in decurs de trei-cinci ani.
Pana in 2030, energia regenerabila ar putea reprezenta circa 15% din electricitatea produsa, fata de 2% in prezent, a mai spus Glamazdin.
Pe acelasi subiect: