Profit din deseuri. Orasul din Romania care transforma gunoiul in energie electrica
Biogazul emanat de deseurile aruncate de oradeni va fi transformat in energie electrica. Iar asta ar urma sa fie o afacere extrem de proftabila pentru firma de salubritate care administreaza halda ecologica din oras.
Totodata, in vestul tarii, in Arad, functioneaza deja de un an cu succes o centrala similara.
O instalatie uriasa din Oradea a fost construita in cadrul unui proiect care a costat jumatate de milion de euro. Cele 2 motoare vor functiona 24 de ore din 24, ca sa transforme biogazul in curent electric.
Istvan Sentes, cordoonatorul de proiect: "Un container adaposteste cele doua motoare care angreneaza doua generatoare de cate 250 de kw fiecare. Deci, la capacitatea maxima, la ora actuala, o sa fie 0,5 megawati pe ora".
Asta inseamna aproape dublu fata de consumul inregistrat de firma pentru administrarea intregii halde ecologice. Pana acum, gazele erau arse, ca sa nu contribuie la efectul de sera.
Istvan Sentes, cordoonatorul de proiect: "La o concentratie de 40% de metan in gazul de depozit se poate ca omul sa se gandeasca la o utilizare rentabila a acestui gaz, respectiv producerea de curent electric. Continutul de metan la ora actuala este in jur de 56, tinde catre 60 la suta".
O astfel de statie exista deja in Arad, de un an. Constantin Aristin, sef depozit groapa ecologica de gunoi din Arad: "Producem 250-350 kw/ora. Anul trecut am produs 1500 de mega wati transmisi in reteaua nationala, energie electrica, dar si termica, pe care o folosim intern pentru incalzirea cladirilor".
Investitia din Arad a fost de aproape 300.000 de euro. Anul trecut, din vanzarea energiei electrice, profitul s-a ridicat la 100.000 de euro.