"Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate au decis ca: va puteti simti rau doar o data la trei luni - atat de rar are voie medicul de familie sa va vada pentru bolile cronice, puteti primi o singura reteta la trei luni pentru bolile cronice. Mai mult, este posibil sa nu puteti primi nici aceasta unica reteta intrucat medicul va avea plafon «orientativ» la prescrierea de medicamente compensate/gratuite iar un program informatic prost conceput si cu erori, hotaraste daca sunteti beneficiar de asigurari sau nu, indiferent de documentele pe care le aveti", se arata in anuntul afisat deja de unii medici de familie pe usile cabinetelor lor, scrie Mediafax.

Pacientii mai sunt informati ca medicul nu va mai avea timp sa-i consulte, fiind obligat sa faca servicii informatice pentru Ministerul Sanatatii, ca vor trebui sa plateasca suplimentar pentru fiecare prezentare la medic, intrucat banii dati pentru Sanatate au fost "nationalizati de Guvern".

"Este foarte posibil sa nu mai aveti deloc medic de familie, finantarea medicinei de familie este atat de redusa incat cabinetul de medicina de familie va da faliment ; medicii emigreaza masiv, iar dumneavoastra, ca si noi, ne tratam totusi in Romania; spitalele sunt si ele reduse, falimentare adesea", se mai arata in mesajul medicilor de familie.

Acestia precizeaza ca in noul Contract-cadru li se impune sa uite de Juramantul facut si sa aleaga cine primeste medicamente compensate si cine nu, si asta din cauza faptului ca va exista un plafon.

Tot prin Contractul-cadru pe 2011, medicii de familie ar fi obligati sa nu consulte pacientii decat o singura data la trei luni, sa le ceara coplata, sa nu dea retete si bilete de trimitere decat pentru 20 de pacienti pe zi, sa cumpere cititoare de carduri si servere din banii proprii, sa introduca date pe cardurile de asigurat in loc sa consulte si sa lipeasca coduri de bare pe retete.

Medicii de familie au decis, in urma cu doua saptamani, sa nu semneze Contractul-cadru cu CNAS, care i-ar duce la faliment si sa conteste in instanta actele normative ce incalca drepturile pacientilor si medicilor, reclamand ca sunt pusi sa editeze carduri si sa faca munca fortata fara sa li se asigure cele necesare.

Acestia au cazut de acord asupra faptului ca vor continua sa practice medicina, fie in mod privat, fie in alte tari, daca guvernantii ii obliga la semnarea contractului.

Totodata, medicii de familie aratau ca impunerea plafoanelor orientative de prescriptii la medicamente atrage dupa sine alegerea pacientilor ce consuma mai putine resurse, astfel ca medicii sunt obligati sa devina "cerberi".