Toate informatiile din fisa pacientului vor fi introduse intr-un sistem informatic pe care il va putea accesa orice doctor din Romania, fie ca e in Bucuresti, Baia Mare sau Suceava. Se renunta astfel la miile de foi din dosarele medicale care cuprind toate bolile si toate rezultatele analizelor facute inca de la nastere.

Autoritatile promit ca la aceste informatii vor acces doar persoanele autorizate. Si retetele pe le scriu medicii vor fi electronice, astfel incat farmacistul le va putea citi direct din calculator.

Pentru inceput, dosarele pacientilor in care sunt trecute bolile, tratamentele si analizele acestora, vor fi introduse intr-un sistem electronic. Cine va avea probleme pe viitor va merge la medic, care va trece cardul national de sanatate printr-un cititor si va afla totul despre omul din fata lui.

Prescriptia medicala electronica o sa functioneze cam la fel. Doctorul va scrie reteta, dar nu pe hartie ca pana acum, ci direct in calculator. Asadar, farmacistul va intelege imediat ce va citi cardul medical, care sunt pilulele pe care trebuie sa le elibereze.

Statul va plati in jur de 40 de milioane de euro din fonduri europene pentru a pune in functiune acest sistem. Fisa electronica ar trebui sa fie gata in cel mult 2 ani, iar retetele mai repede.