Vorbim din start de sume mai mici in 2011 fata de 2010, dar si de intarzieri mari cu care casele de sanatate deconteaza serviciile medicale pe care asiguratii le pot face si in reteaua de medicina privata.

Si, cum e clar ca banii n-ajung pentru toti bolnavii, se fac liste. Se fac programari in avans sau se dau bilete de ordine.

Cele mai aglomerate sunt listele celor care trebuie sa faca analize, tomografii sau ecografii. Aici situatia e cu atat mai grava, cu cat in multe locuri dn tara astfel de investigatii nu pot fi facute la stat, ci doar la privat.

Un laborator privat din Oradea a ramas fara fonduri din 4 februarie. Data fiind situatia, acum isi fac analize doar cei care s-au inscris pe lista la inceputul anului.

Situatie similara si la Timisoara. Aici se dau la fiecare inceput de luna bonuri de ordine. Cine nu poate astepta plateste.

Cei de la Casa Nationala de Asigurari de Sanatate recunosc situatia si confirma ca, in lipsa de bani, se vor deconta tot mai putine dintre analizele, investigatiile, operatiile si nasterile care se fac la privat.