"Inainte de introducerea sistemului informatic din sanatate, cand adunai toti pacientii inscrisi la medicii ajungeai la 27 de milioane, cand s-a trecut la baza de date s-a constatat ca sunt doar 19 milioane, la fel ca la asistenta sociala, avem aceleasi probleme", a declarat Basescu, prezent la sediul CNSAS, la o intalnire pe tema sistemului informatic din sanatate.

Ce presupune un sistem informatic de sanatate

Sistemul informatic de sanatate este format din mai multe componente - fisa electronica a pacientului, prescriptia electronica, cardul national de sanatate si Sistemul informatic unitar integrat (SIUI), care asigura decontarea serviciilor medicale.

De implementarea Sistemului informatic unitar integrat se ocupa un consortiu de firme - compania americana HP, firma de software Siveco si STS. Aplicatia a fost proiectata in perioada 2004-2006, in anul urmator s-a inceput testarea, iar in 2008 s-a inceput implementarea la nivelul caselor judetene din tara.

Cat costa proiectul

Contractul a fost semnat pe 15 ani si se ridica la 103 milioane de euro, potrivit datelor oficiale. Pana la finele lui 2008, au fost cheltuite aproximativ 45 de milioane de euro pentru implementarea acestuia si anumite actualizari de software.

Chiar si asa, din piata exista numeroase semnale de alarma referitoare la functionarea defectuoasa a sistemului, mii de pacienti disparand chiar din sistem. Unul din motivele des invocate de medicii de familie este disparitia pacientilor de pe liste.

Un fost oficial de la Ministerul Comunicatiilor pune declaratiile medicilor pe seama raportarilor gresite. "In fisele medicilor de familie apareau CNP-uri false, pacienti care erau inregistrati la mai multi medici de familie", spune acesta.

El arata ca, din datele centralizate, doar 85% din sistem era functional in vara acestui an.

O alta componenta a sistemului informatic de sanatate este e-Sanatate, parte a proiectului e-Romania, a carui finantare trebuie asigurata din fonduri europene. "Aici trebuiau extrase datele neconfidentiale din fisele pacientilor si trimise si celor de la ANOFM, la Finante, ca sa avem un sistem complet, insa vad ca aici lucrurile nu avanseaza", adauga sursa citata.

Pana in decembrie, sistemul a ajuns la 98% si permite legatura continua cu cei aproape 30.000 de furnizori din sistem.

Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate (CNAS), Lucian Duta, a declarat, citat de Mediafax, ca prin implementarea sistemului vor disparea fraudele din sistem, dar si raportarile duble.

El a mai spus ca dupa introducerea sistemului informatic in 2009, cheltuielile pentru medicamente compensate si gratuite s-au redus cu 30 de milioane de euro.

De ce apar blocaje in sistem?

Chiar daca autoritatile sustin ca sistemul este functional in proportie de 98%, de-a lungul lunilor au aparut numeroase blocaje si au fost cazuri in care SIUI era inutilizabil.

Fostul consilier pe probleme informatice de la Ministerul Sanatatii, Zoltan Somodi, spune ca multe din blocajele aparute in SIUI sunt cauzate, in parte, de vechimea echipamentelor folosite, dar si de faptul ca multi medici nu stiu inca cum functioneaza acesta.

"Caietul de sarcini privind achizitia de echipamente a fost definitivat in 2001, iar implementarea propriu-zisa a inceput abia in 2007 cu calculatoare din 2001", mai arata el.

Somodi adauga ca, din informatiile pe care le are, au fost demarate proiecte finante cu bani de la bugetul de stat pentru instruirea acestor medici.

Sisteme dispersate

Basescu mai spune ca Romania are sisteme informatice dispersate si desi pana acum s-a reusit conectarea a mai mult de jumatate dintre acestea, doar 12% din institutiile statului folosesc datele pe care le au la dispozitie.

"Infrastrastructura informatica actuala este conectate in proportie de 58%, insa doar 12% din institutiile statului o si folosesc la capacitatea ei", arata Basescu.

El da exemplul sistemului de interconectare al Caii Ferate (4500 de fibra optica), dar care a ramas pentru transmisia de date a caii ferate, in loc sa fie conectata si folosita intr-un sistem integrat.