Cu cat lista de pacienti e mai lunga, cu atat cresc si sumele incasate de medici de la Casa de Asigurari. Asa ca sunt doctori dispusi sa riste si sa cumpere baze de date false.

Surprinzator este ca acest sistem functioneaza de ani de zile. Asa s-a ajuns ca in 2008 statul sa faca deconturi catre medicii de familie pentru 27 de milioane de romani.

"Ori pacientul a mintit si s-a dus la mai multi medici, ori doctorii au facut aranjamente intre ei si si-au schimbat pacientii. Stim ca suntem furati, ne luam masurile care trebuie luate", spune Lucian Duta, presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.

Adica introducerea listelor electronice. Programul informatic care verifica raportarile nu poate fi inselat. Cu o conditie: daca este folosit. La o prima verificare au fost depistati mii de medici care au pe liste aceiasi pacienti cu multi dintre colegii lor. Unii au nume din 23 de judete.

Exista, insa, si doctori care au lucrat cu sute de CNP-uri false sau, si mai rau, au cerut fonduri pentru oameni care murisera.

Care este miza acestor liste? Medicii de familie sunt platiti de Casa de Asigurari de Sanatate in sistemul "per capita". Calculul este simplu. Lista se depune la CAS, numarul de pacienti se inmulteste cu 4,5 lei, iar medicul incaseaza lunar cate 4.500 de lei pentru fiecare 1.000 de inscrisi.

Exista cazuri in tara cand unii medici ajung la castiguri de peste 25.000 de lei pe luna doar pentru pacienti, plus inca 30% pentru  tratamente.

Casa Nationala vrea sa le impuna tuturor aderarea la sistemul electronic si eliminarea acestui tip de fraude pana in 2011. De la inceputul anului, calculatorul a scos de pe listele medicilor de familie bucuresteni peste 400.000 de pacienti, adica echivalentul unui oras mare sau al unui sector al Capitalei.

Pierderile anuale estimate pana acum depasesc 25 de milioane de euro.