"Se constata, in ultima perioada, o diminuare a numarului de mame care revin la munca inainte de implinirea a doi ani a copilului. A existat un varf in urma cu doi-trei ani, dar acum numarul lor a scazut, si as prefera sa stimulam intoarcerea la munca", a spus ministrul Ioan Botis, intr-o declaratie pentru Mediafax.

In acest scop, Ministerul Muncii propune ca perioada de acordare a indemnizatiei de crestere a copilului sa fie de 12 luni, in cuantumul prevazut de lege in prezent, intre 600 si 3.400 de lei, iar in fiecare luna, incepand cu luna a saptea, sa se acorde un stimulent de intoarcere la locul de munca de 500 de lei net lunar, pana la implinirea perioadei de 24 de luni.

"Am considerat ca incepand cu anul al doilea, respectiv cu luna a 13-a, o persoana poate beneficia de concediu fara plata, primeste alocatia de crestere a copilului de 200 de lei, dar in acelasi timp se acorda aceasta indemnizatie de intoarcere la locul de munca de 500 de lei, in oricare din cele 12 luni ramase in care se intoarce la munca", a precizat Botis.

Ministrul Muncii a adaugat ca plafonul maxim al indemnizatiei pentru cresterea copilului, de 3.400 de lei, este o varianta de lucru.

Boris a dat ca exemplu 13 tari din Uniunea Europeana care nu acorda indemnizatia de crestere a copilului, respectiv Spania, Danemarca, Cipru, Lituania, Grecia, Finlanda, Irlanda, Italia, Malta, Marea Britanie, Olanda, Portugalia si Suedia.

El a precizat ca celelalte tari din Europa acorda o asemenea indemnizatia pe diferite perioade de timp, de la trei luni, in Austria, la sase luni, in Elvetia, adaugand insa ca exista un sistem la care parintii contribuie din timp, stiind ca vor avea un copil.

Membrii PDL au decis, ieri, sa sustina propunerea ministrului Muncii, Ioan Botis, ca mamele aflate in concediu de crestere a copilului sa primeasca timp de un an 85% din salariu, apoi acestea sa fie incurajate sa se intoarca la serviciu, primind 500 de lei lunar, timp de inca 12 luni.

Propunerea se va concretiza, cel mai probabil, printr-o ordonanta de urgenta, de modificare a Ordonantei 148/2005, privind sustinerea familiei in vederea cresterii copilului, si ar putea intra in vigoare de la 1 ianuarie 2011.