Indemnizatia pentru mame, in pericol? Guvernul se gandeste s-o modifice din nou!
Dupa ce, incepand de la jumatate anului, indemnizatia pentru cresterea copilului a fost taiata cu 15%, Guvernul pregateste noi modificari. Cel putin asa sustine seful Executivului, care a declarat ca, in cadrul reformei sistemului de asistenta sociala, “trebuie regandita si indemnizatia pentru cresterea copilului”.
“Reforma asistentei sociale trebuie sa mearga mai departe si trebuie reevaluate si alte programe sociale, trebuie regandita indemnizatia de crestere a copilului si reducerea generozitatii unor indemnizatii in directia alinierii lor la standardele internationale, adica trebuie si Romania sa plateasca ceea ce isi permite si Europa sa plateasca. Adica ceea ce avem ca posibilitate in plan intern, corelat cu ceea ce se intampla si in Uniunea Europeana din care facem parte”, a spus premierul Emil Boc, in Parlament.
Seful Guvernului a mai spus ca sistemul de protectie sociala din Romania “incurajeaza nemunca”, in conditiile in care cumularea diferitelor ajutoare sociale duce, de cele mai multe ori, la venituri lunare mai mari decat salariul.
“Prin Codul asistentei sociale pe care il vom promova, vom impune un plafon al ajutoarelor sociale la nivel national si local pe care le poate primi o familie, astfel incat sa incurajam munca. Astazi exista situatii in care o familie, din cauza faptului ca nu sunt centralizate aceste ajutoare sociale, primeste si de la Guvern, prin Ministerul Muncii, primeste si de la administratia locala, prin primarii, ajutoare sociale care sunt uneori cu mult peste ceea ce inseamna un salariu decent in Romania. Si atunci, de ce sa muncesti, daca primesti ajutoare sociale?”, a explicat premierul.
Pana la taierea de la jumatatea anului, indemnizatia pentru cresterea copilului reprezenta 85% din media veniturilor din ultimul an lucrat, dar nu mai putin de 600 de lei si nu mai mult de 4.000 de lei. Dupa diminuare, plafonul minim a ramas 600 de lei, dar cel maxim s-a redus la 3.400 de lei.
Ce se intampla in alte tari din Europa?
In toate tarile din UE se acorda concediu si prestatii de maternitate persoanelor asigurate. Cea mai scurta perioada de acordare a indemnizatiei pentru cresterea copilului este practicata in Belgia, acesta fiind de 3-6 luni.
Unele tari precum Cehia acorda concediul pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 4 ani. Majoritatea statelor insa acorda ajutor de crestere a copilului pe o perioada de doi ani (Austria, Bulgaria, Franta, Norvegia si Ungaria).
In Austria, orice mama, indiferent ca a muncit sau nu, primeste 14,53 de euro pe zi pana cand copilul implineste 2 ani si jumatate. In cazul gemenilor se acorda inca 50% din valoare.
In Belgia, mamele care au avut un loc de munca cu norma intreaga primesc ajutorul financiar de la stat doar trei luni, iar cele care au avut un loc de munca cu jumatate de norma primesc indemnizatia timp de sase luni. Cuantumurile sunt diferentiate tot in functie de intreruperea totala sau partiala a activitatii profesionale. Pentru intreruperea totala, se acorda 685 de euro, iar pentru intreruperea partiala, 343 de euro.
In Bulgaria, indemnizatia se acorda, pe baza contributiva, persoanelor care solicita concediu pentru cresterea copilului pana la varsta de 2 ani, in cuantum de 123 de euro.
In Ungaria, indemnizatia se acorda persoanelor care au cel putin 180 de zile de asigurare in timpul ultimilor doi ani inainte de nasterea copilului si reprezinta 70% din media veniturilor brute zilnice din anul anterior, dar nu mai mult de 365 de euro.
In Danemarca, indemnizatia se poate acorda pana la implinirea de catre copil a varstei de 9 ani, cuantumul anual depasind 1.000 de euro.
Pe acelasi subiect: